Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Να βρεθεί λύση για τα NPLs - Πρόβλημα για τις τράπεζες η χαμηλή κερδοφορία - Άντεξαν το Brexit οι αγορές

tags :
Draghi: Να βρεθεί λύση για τα NPLs - Πρόβλημα για τις τράπεζες η χαμηλή κερδοφορία -  Άντεξαν το Brexit οι αγορές
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομική δραστηριότητα
(upd) Να βρουν λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό, το οποίο αφορά κυρίως τις ιταλικές τράπεζες, δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ. 
Το πρόβλημα των NPLs είναι αποτέλεσμα και των κυβερνητικών πρακτικών, τόνισε ο Draghi. Και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα τώρα με τις τράπεζες είναι η χαμηλή κερδοφορία, όχι η βιωσιμότητα τους.
Οι τραπεζικές μετοχές που χτυπήθηκαν από το Brexit ήταν αυτές που είχαν υψηλούς δείκτες NPLs.
Είναι πολύ πιθανό μέτρο να τεθεί ένα κοινό όριο στους δείκτες NPLs σε "εξαιρετικές περιπτώσεις", ανέφερε ο Draghi.
O Draghi πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι εννούσε με το όριο στα NPLs. Είναι απόφαση της DGCom ανέφερε
O CET 1 στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κατά μέσο όρο 13% από 9% το 2013.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και αν τελειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε ο Draghi, τονίζοντας το γεγονός ότι οι αγορές άντεξαν την αυξημένη πίεση λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η επικράτηση του Brexit. 
Όσον αφορά τις εξελίξει στην Τουρκία, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, ο Draghi τόνισε ότι  είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν την Ευρώπη.
Το Brexit δεν δείχνει να έχει κάποια σημαντική επίπτωση στο outlook του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στην παρούσα φάση, εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι βασική πηγή ανησυχίας αποτελεί ο χρόνος των διαπραγματεύσεων. 
Τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση του ρυθμού ανάκαμψης και αύξησης του πληθωρισμού, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές στην πιστωτική επέκταση.
Τους επόμενους μήνες θα εξετάσουμε τα οικονομικά δεδομένα εκ νέου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, τόνισε ο Mario Draghi.
Η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με μέτριους ρυθμούς το επόμενο διάστημα, εκτίμησε, ενώ ανέφερε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι ελαφρά επεκτατική το 2016 - Ουδέτερη το 2017/2018.
Τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης δείχνουν ότι οι συνθήκες δανειοδότησης βελτιώνονται, σημείωσε ο Draghi.
Παράλληλα επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να εστιάσουν στην αγορά εργασίας.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στο ιστορικό χαμηλό του 0% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο που αφορά τη φθηνή χρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0%, 0,25% και ‑0,40% αντιστοίχως.
Στις 15:30, ώρα Ελλάδος, αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αναλυτών. 
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν αγορές και αναλυτές τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην πρώτη συνεδρίαση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα λάβει σήμερα νέα μέτρα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.
Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πέραν του Μαρτίου 2017 είναι απαραίτητη, και ενδέχεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, μέσα σε ένα μήνα οι αλλαγές στην Ε.Ε. είναι δραματικές.
Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Draghi είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ είχε κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, ανατρέποντας τα δεδομένα στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, εντείνεται η πίεση στον τραπεζικό κλάδο, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
To ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και προειδοποίησε για σημαντική ενίσχυση της αβεβαιότητας.
Πάντως προς το παρόν η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λάβει επιπλέον μέτρα, καθώς το Brexit είναι νωπό και τα στοιχεία δεν επαρκούν προκειμένου να αποτυπωθούν οι συνέπειές του.
Οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένονται τον Σεπτέμβριο.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίων καταθέσεων στο -0,5% τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, o Draghi αναμένεται να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει να απαντήσει η ΕΚΤ στην απόφαση των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

«Ξεμένει» από επιλέξιμα ομόλογα η ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΚΤ, είναι το γεγονός ότι ξεμένει από επιλέξιμα ομόλογα.
Η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να καταστήσει επιλέξιμα κρατικά και εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει (quantitative easing - QE), μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit και των στρεβλώσεων που αυτό προκαλεί στις αγορές ομολόγων, όπως έχε μεταδώσει το Bloomberg.
Μέρος του προβλήματος Brexit της ΕΚΤ δημιουργήθηκε από τη μαζική φυγή των επενδυτών την τελευταία εβδομάδα προς ομόλογα των ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο για να πληρούν πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση του Ιουλίου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Οι αποφάσεις για νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, πρέπει να επεκταθεί πέραν του Μαρτίου 2017.
Πέραν των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η BofA εκτιμά ότι το χρηματοπιστωτικό και πολιτικό ρίσκο στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, απαιτεί διαρκή στήριξη από την κεντρική τράπεζα.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές αποδόσεις στον πυρήνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να είναι αντιπαραγωγικές.
Δεν αποκλείεται ο Draghi να αναβαθμίσει τη λεκτική του παρέμβαση, κάνοντας χρήση του όρου του προκατόχου του Jean Claude Tricher, περί «επαγρύπνησης», αντί της «στενής παρακολούθησης».
Ωστόσο δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει απλώς ότι «επίκειται η αναθεώρηση της στάσης της ΕΚΤ».
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Όπως τονίζουν, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, η ΕΚΤ πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην χρηματοοικονομική και τραπεζική σταθερότητα, η οποία αντιμετωπίζεται μέσω των LTROs.
Ο Draghi αναμένεται να αναφερθεί στην ψύχραιμη αντίδραση των αγορών μετά το Brexit, αλλά και να αναγνωρίσει την αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η εξέλιξη στο επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό, άρα επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αναλυτές της RBS εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής τον Ιούλιο.
Ωστόσο, έως τα τέλη του 2016 η κεντρικλη τράπεζα αναμένεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως σημειώνουν, η αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit θα καθηλώσει τον πληθωρισμό και θα επηρεάσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης