Τελευταία Νέα
Διεθνή

EurActiv: Σε νομικό, διπλωματικό και ηθικό δίλημμα η Ελλάδα, σχετικά με τους 8 Τούρκους που ζητούν άσυλο

EurActiv: Σε νομικό, διπλωματικό και ηθικό δίλημμα η Ελλάδα, σχετικά με τους 8 Τούρκους που ζητούν άσυλο
Το λεπτό σκοινί πάνω στο οποίο καλείται να ισορροπήσει η Ελλάδα 
Σε νομικό, διπλωματικό και ηθικό δίλημμα βρίσκεται η Ελλάδα, σχετικά με τους 8 Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο, ενώ την ίδια ώρα η ένταση στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία οξύνεται.
Αυτά αναφέρει το ευρωπαϊκό δίκτυο EurActiv, επισημαίνοντας πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έχει δηλώσει πως η Άγκυρα απαίτησε από την Αθήνα την επιστροφή των οκτώ στρατιωτών που έφτασαν στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τους οκτώ στρατιωτικούς ως τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες, ενώ, από την πλευρά της, η Τουρκία κάνει λόγο για δύο ταγματάρχες, έναν λοχαγό και πέντε απλούς στρατιώτες.
Οι οκτώ στρατιωτικοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου (16/7) και κατά τη σύλληψή τους από τις ελληνικές αρχές ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
«Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των οκτώ αποστατών στρατιωτών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cavusglu, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι HaberTurk, ενώ δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να συνεργαστούν.
Η Ελλάδα είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου των οκτώ Τούρκων.
Επτά από αυτούς βρίσκονταν στο ελικόπτερο, φορώντας τις στολές τους, και εικάζεται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική κρατική τηλεόραση.
«Σε ό, τι αφορά στους αιτούντες άσυλο, θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία προσέθεσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές και λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι «οι αιτούντες άσυλο έλαβαν μέρος σε πραξικόπημα εναντίον του τουρκικού συντάγματος».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, νωρίς το Σάββατο εξέφρασε την «υποστήριξη για τη δημοκρατικά εκλεγμένη» τουρκική κυβέρνηση.
Η Αθήνα είναι σε ένα νομικό, διπλωματικό - ακόμη και ηθικό - δίλημμα σχετικά με το τι πρέπει να κάνει.
Πιο συγκεκριμένα, «από τη μία πλευρά, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της δικαιοσύνης, όπως ορίζονται στη Συνθήκη της Γενεύης, έτσι ώστε να μην καταλήξει να αντιμετωπίζει μια καταδίκη πάνω στο θέμα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», ενώ «από την άλλη, θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και να βρει μια χρυσή τομή».
Εάν εκδοθούν, οι οκτώ στρατιώτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταδίκης σε θάνατο.
Ο τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.
Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004 στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην απόκτηση ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ελικόπτερο Black Hawk έχει ήδη επιστραφεί στην Τουρκία, σημειώνει το EurActiv.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης