Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν πρέπει να επαναφέρει την θανατική ποινή

Guardian: Το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν πρέπει να επαναφέρει την θανατική ποινή
Η Άγκυρα κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, όταν εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Η θανατική ποινή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως τιμωρία για τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, υποστηρίζει σε σημερινό (18/7) της δημοσίευμα η Guardian.
Όπως αναφέρει η αρθρογράφος, το πραξικόπημα αποκάλυψε τα δύο πρόσωπα της γειτονικής μας χώρας.
Το ένα ήταν η παλαιά και σταθερή τάση του εγχώριου στρατού να αναλάβει την ηγεσία της χώρας, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονταν οι απλοί περήφανοι πολίτες, οι οποίοι παρά την ατελή δημοκρατία υπερασπίστηκαν στους δρόμους την ελευθερία τους.
Ευτυχώς κέρδισαν οι πολίτες, εκτιμά η Guardian.
Αν και η αποτυχία του πραξικοπήματος μεταφράστηκε σαν νίκη της ευρωπαϊκής, σύγχρονης Τουρκίας, οι εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο.
Εκτός από τις 6.000 συλλήψεις στις οποίες προχώρησε, ο Tayyip Erdogan προσπαθείς να κάνει ένα βήμα παραπάνω:
Να επαναφέρει τη θανατική ποινή σε μία προσπάθεια να τιμωρήσει υποδειγματικά τους πραξικοπηματίες, επικαλούμενος μάλιστα και τη λαϊκή υποστήριξη στο εν λόγω επιχείρημα.
Η Άγκυρα κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, όταν εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αποτελέσει μία μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Τουρκία, ακόμα και αν τελικά το εγχώριο Κοινοβούλιο εγκρίνει την απόφαση.
Επίσης, τίθεται το ερώτημα του τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποτρέψει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, όπως και για το να εγγυηθεί την τήρηση των ισχυόντων νομικών διαδικασιών, προς αποφυγή εσπευσμένων καταδικών από τους γείτονες.
Καταλήγοντας ωστόσο, η Guardian εκτιμά πως η επιρροή της Ευρώπης στις αποφάσεις της Άγκυρας είναι περιορισμένη, κάτι που αποδείχθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία για τη μεταναστευτική κρίση.
Οι Βρυξέλλες περισσότερο βασίζονται στην καλή διάθεση από πλευράς Τουρκίας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης