Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒΒC: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μπορεί να διεξαχθεί το 2017

ΒΒC: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μπορεί να διεξαχθεί το 2017
Η Σκωτία δεν θα ασκήσει, πάντως, βέτο για το Brexit
H Nicola Sturgeon, πρώτη υπουργός της Σκωτίας, είπε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, αν αυτό είναι απαραίτητο.
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας ανέφερε στο BBC ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο άρχιζε να κινεί τις διαδικασίες για την αποχώρηση από την ΕΕ, χωρίς να είναι διασφαλισμένη η θέση της Σκωτίας.
Πρότεινε επίσης ότι θα ήταν εφικτό να παραμείνει η Σκωτία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάτι που η υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit θεωρεί, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει.
Νωρίτερα, όμως, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May δεσμεύτηκε να ακούσει όλες τις προτάσεις που έχει να κάνει η κυβέρνηση της Σκωτίας.
Η May είπε επίσης ότι δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι να υπάρξει μία προσέγγιση στους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Sturegeon ανέφερε από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να ξέρει πως θα ενεργήσει η May, ενώ διευκρίνισε ότι θα έκανε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αν αυτό ήταν προς το συμφέρον της Σκωτίας και ο λαός της θα είναι αυτός που θα αποφασίσει
Πρόσθεσε επίσης ότι το θετικό συμπέρασμα από τη συνάντησή της την Παρασκευή με την νέα πρωθυπουργό ήταν ότι η May είναι πρόθυμη να ακούσει τις προτάσεις της Σκωτίας, αλλά και ότι τα σχόλια της περί μη ενεργοποίησης του άρθρου 50 αν δεν συμφωνούν όλα τα μέρη της Βρετανίας, ισχυροποιούν τη θέση της Σκωτίας.
Ο γενικός γραμματέας της Σκωτίας  David Mundell ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Σκωτία δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο για το Brexit, διότι δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Δεν μπορούμε να ασκήσουμε βέτο γιατί 17,5 εκ. άνθρωποι μας έδωσαν μια εντολή, μας είπαν τι να κάνουμε και δεν μπορούμε να μην τους υπακούσουμε».
Τέλος, και η May έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνάντηση με τη Sturgeon και επανέλαβε ότι θέλει να ακούσει τις προτάσεις της Σκωτίας, αλλά και ότι δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 αν δεν υπάρξει μία προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου και στόχοι για διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης