Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν 18 τραυματίες από το μακελειό στη Νίκαια

Reuters: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν 18 τραυματίες από το μακελειό στη Νίκαια
Η Le Pen είπε ότι μετά από 250 θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες ο υπουργός Εσωτερικών Cazeneuve θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί

Ο Τυνήσιος που σκότωσε 84 άτομα με ένα φορτηγό κατά τη διάρκεια εορτασμών στη Νίκαια είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα και γρήγορα, όπως μεταδίδει το Reuters, που αναφέρει και ότι 18 από τους τραυματίες της επίθεσης παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Συγκεκριμένα η υπουργός Υγείας, Marisol Touraine, ενημέρωσε ότι 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί, δίνουν μάχη για τη ζωή, ενώ συνολικά 85 άτομα νοσηλεύονται ακόμα.
Οι τελευταίες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν φέρει πάλι στην επιφάνεια θέματα ασφαλείας για τη μαζική μετανάστευση, τα ανοιχτά σύνορα και τους θύλακες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποδείξουν ότι ο 31χρονος Τυνήσιος συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος, που ωστόσο ανέλαβε την ευθύνη, ενώ και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Manuel Valls, θεωρεί ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τα κίνητρα του δολοφόνου.
Οι συγγενείς και οι φίλοι του είπαν, πάντως, σε συνεντεύξεις ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης δεν είχε τις συνήθειες ενός μουσουλμάνου, δηλαδή, έπινε, έτρωγε χοιρινό και κάπνιζε μαριχουάνα.
Μέχρι και την Κυριακή (17/7) από τις έρευνες δεν είχαν βρεθεί στο διαμέρισμά του στοιχεία που να τον συνδέουν με το Ισλαμικό Κράτος, αν και οι αρχές ψάχνουν ακόμα το κινητό και τον υπολογιστή του.
Η αδερφή του δήλωσε στο Reuters ότι ο Bouhlel έκανε ψυχοθεραπείες μέχρι να φύγει για τη Γαλλία το 2005 και οι αρχές συνέλαβαν άλλα δύο άτομα την Κυριακή (17/7), έναν άνδρα και μία γυναίκα, σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν τα κίνητρά του.
Άλλα τρία άτομα που είχαν συλληφθεί, κρατούνται ακόμα, αλλά αφέθηκε ελεύθερη η εν διαστάσει σύζυγός του που ήταν υπό κράτηση από την Παρασκευή (15/7).
Το πρακτορείο Amaq news ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Bouhlel ήταν ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους.
Η οργάνωση που βρίσκεται υπό πίεση στη Συρία και το Ιράκ θεωρεί τη Γαλλία στόχο – κλειδί για τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή, αλλά και γιατί είναι πιο εύκολο να την πλήξει απ’ ό,τι τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία έχει επίσης μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και επικρίνεται συχνά για την περιθωριοποίησή του και τον αποκλεισμό του από την κοινωνική ζωή.
Ο Valls υπεραμύνθηκε των πολλών επιθέσεων που έχει δεχτεί η Γαλλία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει τουλάχιστον 16 τρομοκρατικά χτυπήματα τα τρία τελευταία χρόνια.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι «πρόκειται για έναν συνεχιζόμενο πόλεμο και θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις, ενώ θα χαθούν κι άλλες ζωές».
Η αντιπολίτευση στη Γαλλία, κι ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ασκεί δριμεία κριτική για την αποτυχία των μέτρων ασφαλείας και για το πώς ένα φορτηγό κατάφερε να διανύσει σχεδόν δύο χιλιόμετρα μέχρι να σταματήσει.
H Marine Le Pen ζήτησε, μάλιστα, την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve.
«Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο ένας υπουργός με το θλιβερό ρεκόρ των 250 θανάτων σε 18 μήνες θα είχε παραιτηθεί εδώ και καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά η Le Pen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης