Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Οι συνωμοσιολόγοι εκτιμούν ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο από τον Erdogan

Independent: Οι συνωμοσιολόγοι εκτιμούν ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο από τον Erdogan
Όπως υποστηρίζουν χρήστες του διαδικτύου, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Erdogan κάνει, ό,τι έκανε το 1933 ο Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία, όταν έβαλε φωτιά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. 
Χρήστες των social media ισχυρίζονται σε αναρτήσεις τους ότι ο Erdogan θα χρησιμοποιήσει την απόπειρα πραξικοπήματος κατά τον ίδιο τρόπο, που ο Χίτλερ χρησιμοποίησε την πυρκαγιά στη Ράιχσταγκ για να καταστείλει κάθε αντιπολίτευση, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Independent.
Όπως αναφέρει, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν, ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία ήταν στημένη και επικαλούνται ως απόδειξη αυτού του ισχυρισμού, τον χαρακτηρισμό «δώρο από τον Αλλάχ» που απέδωσε στην απόπειρα ο Erdogan.
Όπως υποστηρίζουν αυτοί οι χρήστες του διαδικτύου, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Erdogan κάνει, ό,τι έκανε το 1933 ο Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία, όταν έβαλε φωτιά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο προκαλώντας τον θάνατο σε 160 ανθρώπους, πράξη που χρησιμοποίησε ως δικαιολογία, για να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις των αντιπάλων του.
Ο Erdogan δήλωσε στους υποστηρικτές του φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν έργο του κινήματος με επικεφαλής τον εξόριστο ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, το οποίο κίνημα κατήγγειλε ως «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».
Έτσι, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, αποκαλώντας την απόπειρα πραξικοπήματος «ένα δώρο από τον Αλλάχ», λέει ότι θα τον βοηθήσει να καθαρίσει το στρατό από «μέλη της συμμορίας» και ότι «θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για την προδοσία τους».
Αυτό οδήγησε αμέσως πολλούς να φοβούνται, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη κατηγορηθεί για διώξεις εναντίον των επικριτών του, θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα ως δικαιολογία, για να καταστείλει τους αντιπάλους του.
Τέτοιοι φόβοι είναι πιθανό να ανατροφοδοτούνται και από την είδηση, ότι ήδη 2.745 δικαστές απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ορισμένοι παρατηρητές έχουν αρχίσει να εικάζουν, ότι το πραξικόπημα ήταν σχεδιασμένο, προκειμένου να δώσει στον Erdogan την ευκαιρία να κυριαρχήσει επί των αντιπάλων του και να ενισχύσει την πολιτική του δύναμη στην Τουρκία.
Ο ανταποκριτής μάλιστα της ΕΕ στο Politico Ryan Heath, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή το βράδυ, ότι σύμφωνα με «τουρκική πηγή» του ήταν ένα «ψεύτικο πραξικόπημα», για να βοηθήσει ένα «ψεύτικο υπερασπιστή της δημοκρατίας» (Erdogan).
Η πηγή αυτή είπε σύμφωνα με τον Heath, ότι «μάλλον θα δούμε να διεξάγονται πρόωρες εκλογές, στις οποίες θα προσπαθήσει (Erdogan) να κερδίσει μια απίστευτη πλειοψηφία και αυτό θα του εγγυηθεί ίσως άλλα 10-15 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης».
Πρόσθεσε δε, ότι «θα δούμε ενδεχομένως μια αλλαγή στο Σύνταγμα προς το χειρότερο, καθώς θα ξεφεύγει από την εκκοσμίκευση προς ισλαμιστικά μοτίβα».
Η Independent σημειώνει, ότι πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Erdogan είχε να αντιμετωπίσει εκτεταμένες επικρίσεις διεθνώς για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ιδιαίτερα για την αυξανόμενη καταστολή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μάλιστα, το 2014 αντιμετώπισαν κατηγορίες για προσβολή του προέδρου 1.845 δημοσιογράφοι, συγγραφείς και κριτικοί, αδίκημα το οποίο στην Τουρκία επιφέρει ποινή φυλάκισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης