Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hollande: Πρέπει να ενισχυθούν οι Γαλλικές επιχειρήσεις κατά του ISIS

Hollande: Πρέπει να ενισχυθούν οι Γαλλικές επιχειρήσεις κατά του ISIS
Ο Francois Hollande προχώρησε στην ανακοίνωση της ενίσχυσης των επιθέσεων κατά του ISIS μετά το πέρας νέας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας.
Ισχυρότερη εμπλοκή της Γαλλίας στην διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε Ιράκ και Συρία ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά την ανάληψη από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση της ευθύνης για το μακελειό στη Νίκαια.
Ο Francois Hollande προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση μετά το πέρας νέας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας.
Πρόκειται για την απάντηση της Γαλλίας στο μακελειό της Νίκαιας με τουλάχιστον 84 νεκρούς τη νύχτα της Πέμπτης, για το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη σήμερα το πρωί μέσω μηνύματος που μετέδωσαν φιλικά προσκείμενα στην οργάνωση μέσα.
Βέβαια, η εγκυρότητα του μηνύματος αμφισβητείται ακόμη και οι υπηρεσίες του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών διερευνούν κατά πόσο έδωσε το Ισλαμικό Κράτος την εντολή για την επίθεση στη Νίκαια ή απλώς καιροσκοπικά αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη.
Αναλύοντας το μήνυμα, στην πρώτη φράση ο δολοφόνος αναγνωρίζεται ως «στρατιώτης του Ισλαμικού κράτους» και η επίθεσή του στη Νίκαια ως «απάντηση στο κάλεσμα του ISIS» να έχουν στο στόχαστρο όλους τους πολίτες των χωρών, που συμμετέχουν στη συμμαχία που πολεμά τον ISIS.
Η Γαλλία συμμετέχει βεβαίως ενεργά σε αυτήν τη συμμαχία, αλλά πουθενά στο μήνυμα δεν αναφέρεται, ότι δόθηκε εντολή από τον ISIS στο δολοφόνο για την επίθεση.
Η απάντηση για το κατά πόσο πράγματι το κάλεσμα του ISIS είχε τελικά επηρεάσει τον 31χρονο γαλλοτυνήσιο δράστη δεν θα δοθεί, παρά μόνο εάν σε όσα κατέσχεσαν οι αστυνομικοί στα διαμερίσματα όπου έζησε ο δράστης, εντοπίσουν γραπτά στοιχεία, όπου ο δολοφόνος εκφράζει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Διαφορετικά ενδέχεται να πρόκειται για ένα νέο είδος μαχητών του ISIS, που δρουν αυτόνομα, κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική, αφού θα μπορούσε να βρει μιμητές.
Κι ενώ η χώρα βρίσκεται επισήμως από σήμερα σε τριήμερο εθνικό πένθος, οι γαλλικές αρχές διεξάγουν πυρετώδεις έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτίων του μακελειού, αναζητώντας πιθανούς υποκινητές ή συνεργούς.
Ο δράστης ήταν σύμφωνα με τον πατέρα του και την αδελφή του ψυχικά διαταραγμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χωρισμένος και πατέρας τριών παιδιών άνδρας αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες.
Παρότι δεν προέκυψαν στοιχεία για σύνδεση του δράστη με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Manuel Valls επέμεινε σήμερα το πρωί, ότι ο 31χρονος «αναμφίβολα συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον ακραιφνή ισλαμισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης