Διεθνή

Γιατί οι τρομοκράτες χτύπησαν πάλι τη Γαλλία; - Ποιο είναι το κλειδί για να σταματήσουν οι φρικτές επιθέσεις

Γιατί οι τρομοκράτες χτύπησαν πάλι τη Γαλλία; - Ποιο είναι το κλειδί για να σταματήσουν οι φρικτές επιθέσεις
Οι Αρχές γνωρίζουν ότι αρκετοί νεαροί Γάλλοι έχουν ταξιδέψει σε περιοχές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Το κλειδί για να σταματήσουν οι φριχτές επιθέσεις, όπως η τελευταία στη Γαλλία, είναι να κατανοήσει κάποιος τη μετάλλαξη του δράστη Mohamed Lahouaiej Bouhlel από ένα απλό δράστη για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου σε μαζικό δολοφόνο.
Η αστυνομία γνώριζε τον 31χρονο μακελάρη αλλά για αδικήματα ήσσονος σημασίας.
Ωστόσο, δεν βρισκόταν στα ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών, διότι δεν ήταν γνωστός για τρομοκρατία.
Ο Fawaz Gerges, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics, λέει στο Sky News, ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να είναι ειλικρινής σχετικά το πρόβλημα της Γαλλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Γαλλία έχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ας είμαστε ειλικρινής» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχετε μια μεγαλύτερη περιφέρεια της Γάλλων ριζοσπαστικοποιημένων ανδρών που συνήθως προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα... δεκτικοί σε αυτή την ιδεολογία.
Ιστορικά μιλώντας, η σχέση της Γαλλίας με τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα ο πόλεμος στην Αλγερία, έχει αφήσει σημάδια και ανοιχτές πληγές.
Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε περισσότερες επιθέσεις σε χώρες που σχετίζονται με τη Γαλλία, πχ. στο Βέλγιο» είπε ο Gerges.
Η αυτοαπακαλούμενη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) χάνει την δύναμη του στη Συρία και το Ιράκ, αν μη τι άλλο λόγω της γαλλικής στρατιωτικής δράσης.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ανακοίνωσε ότι στον αγώνα κατά του ISIS θα εμπλακεί και ένα αεροπλανοφόρο.
Αλλά στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, το Ισλαμικό Κράτος αλλά και ισλαμιστικές ομάδες είναι πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά στην τρομοκρατία.
Σε μια χώρα όπου η ανεργία «τρέχει» είναι άνω του 10%, οι βορειοαφρικανοί είναι τραγικά εύκολη λεία για το ISIS, ενώ δύσκολα να καταπολεμηθούν όταν χρησιμοποιούν τόσο απλά και θανατηφόρα όπλα όπως το να τρέχει ένα φορτηγό με υπερβολική ταχύτητα.
Η μέθοδος της ριζοσπαστικοποίησης αλλάζει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις τακτικές.
Οι άνδρες που επιτέθηκαν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 αλλά και εκείνοι που επιτέθηκαν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο ήταν Ευρωπαίοι, που εντάχθηκαν στην τρομοκρατία, πήγαν στη Συρία και επέστρεψαν.
Οι Αρχές γνωρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός των νεαρών Γάλλων έχουν ταξιδέψει σε περιοχές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Κάποιοι θα έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη, ήδη ριζοσπαστικοποιούνται, για να αποκτήσουν εκπαίδευση μάχης.
Άλλοι μπορεί να μην έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη και αντ' αυτού πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Assad.
Η ριζοσπαστικοποίηση, γι 'αυτούς, θα έχει πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εκπαίδευση μάχης.
Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο μεταξύ όσων έχουν κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, όπως ο δράστης της Νίκαιας, έχουν μεταμορφωθεί από «μικροί» εγκληματίες σε τρομοκρατίες.
Είναι όλα εύκολη λεία για να ενταχθούν στους τζιχαντιστές.
Εξάλλου, για δύο χρόνια τώρα, το Ισλαμικό Κράτος εχει στείλει μηνύματα μέσω των βίντεο σε όσους δεν ταξιδεύουν στη Συρία.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Sky News, μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή αλλά στην Ευρώπη έχει καταφέρει να ριζοσπαστικοποιεί ανθρώπους με ιδιαίτερη ευκολία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης