Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρίψη χρημάτων από ελικόπτερο δεν θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας

Η ρίψη χρημάτων από ελικόπτερο δεν θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας
Ο πρώην πρόεδρος της FED Ben Bernanke πρότεινε στους οικονομικούς συμβούλους του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe την ιδέα ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο
Η αναφορά και μόνο για το ενδεχόμενο ρίψης χρημάτων από ελικόπτερο «μέθυσε» τις αγορές, που εκτοξεύθηκαν από τη φήμη και μόνο ότι αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης εξετάζουν την εναλλακτική των «χρημάτων από το ελικόπτερο» ως πιθανό μέτρο οικονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο οικονομικός αναλυτής Charles Hugh-Smith σε άρθρο του στο OfTwoMinds blog, το να βρουν χρήματα οι κεντρικές τράπεζες θα έχει ελάχιστη επίδραση στα κέρδη ή στις χρηματιστηριακές τους αξίες.
Το πρόβλημα με τη ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο είναι ότι δεν μπορεί να διορθώσει ό,τι έχει καταστραφεί στην οικονομία, και ακόμα χειρότερα διαιωνίζει κάθε αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο, φουσκωμένο στο σημερινό σύστημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη των δημοσιονομικών δαπανών, το πρόβλημα είναι ότι τα κύρια συστήματα του status quo έχουν αποτύχει και αυτό δεν μπορεί να λυθεί με εύκολο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες.
Στην πραγματικότητα, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» έχουν τροφοδοτήσει στρεβλά κίνητρα που έχουν παραλύσει την οικονομία και την κοινωνία.
Αντί να τεθεί ως προτεραιότητα η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενίσχυση της παραγωγικότητας, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» επιτρέπουν την συνέχιση όλων των αναποτελεσματικών, διεφθαρμένων και μη βιώσιμων συστημάτων που συνθέτουν το status quo.
Καμία θυσία δεν χρειάζεται εάν πέσουν χρήματα από το ελικόπτερο: απεριόριστα ποσά χρημάτων θα δαπανηθούν για τη χρηματοδότηση των ίδιων συστημάτων που δημιούργησαν το χρέος και την ανισότητα πλούτου/εισοδήματος.
Η λίστα του τι δεν θα επιλυθεί από τη ρίψη χρημάτων από ελικόπτερο είναι μεγάλη, καθώς σοβαρά προβλήματα δεν θα επιλυθούν, αντιθέτως θα... κουκουλωθούν.
Όλο το σύστημα χρειάζεται μια επανεκκίνηση.
Ωστόσο η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο δεν θα εξασφαλίζει αυτό το ενδεχόμενο καθώς κανείς δεν θα νοιώσει πίεση γι' αυτό.

H… πρόταση Bernanke στους Ιάπωνες

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ο πρώην πρόεδρος της FED, Ben Bernanke, πρότεινε την ιδέα της ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο στους οικονομικούς συμνούλους του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe με τους οποίους συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Ο Etsuro Honda, σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, δήλωσε στο Bloomberg ότι κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρώην επικεφαλής της Fed τον Απρίλιο, ο κ. Bernanke τον προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος η Ιαπωνία να επιστρέψει σε αποπληθωρισμό.
Ο κ. Bernanke σημείωσε ότι το «χρήμα από το ελικόπτερο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης