Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο το μακελειό στη Νίκαια - «Η φρίκη επέστρεψε στη Γαλλία»

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο το μακελειό στη Νίκαια - «Η φρίκη επέστρεψε στη Γαλλία»
Συγκλονιστικά τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου για τη σφαγή στη Νίκαια
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι το νέο μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας, που προκάλεσε τον θάνατο 84 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Για «επίθεση την Ημέρα της Βαστίλης» κάνει λόγο το CNN.
«Πλήθος σκοτώνεται σε επίθεση στη Γαλλία» είναι ο τίτλος της New York Times.
Παράλληλα συγκλονίζουν τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων, τα οποία αποτυπώνουν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό για τη νέα τρομοκρατική επίθεση σε γαλλικό έδαφος.
Με το πρωτοσέλιδο «Η φρίκη ξανά» κυκλοφόρησε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ενώ η Parisien έχει τίτλο «14 Ιουλίου – Ο τρόμος στη Νίκαια».
«Δεκάδες νεκροί μετά από τρομοκρατικό χτύπημα στη γαλλική ριβιέρα», αναφέρει η βρετανική Daily Telegraph.
H εφημερίδα της Νίκαιας, nice - matin, κάνει λόγο για «Σφαγή στη Νίκαια, με ένα πρωτοσέλιδο που συγκλονίζει καθώς απεικονίζει θύματα να κείτονται νεκρά στο σημείο της επίθεσης.
Για «Τρόμο» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα La Provence.

La Libre Belgique

«Η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή», αναφέρει η βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique», στον απόηχο της νέας, πολύνεκρης τραγωδίας στη Νίκαια.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατικής φύσης», με τη βελγική εφημερίδα να εκτιμά ότι ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί αυτή την επίθεση ως προειδοποίηση.
Όπως επισημαίνει η Libre «η αιματηρή επίθεση έχει τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα», καθώς οι τρομοκράτες χτύπησαν στη Γαλλία στις 14 Ιουλίου, ημέρα εθνικής εορτής της χώρας, αμέσως μετά τα εορταστικά πυροτεχνήματα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ως «ειρωνεία της μοίρας», η πανηγυρική δήλωση του Francois Hollande σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιτρομοκρατικών μέτρων.
Μάλιστα, η Γαλλία ήταν έτοιμη να άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Πάντως, η βελγική εφημερίδα σημειώνει ότι ήταν γνωστό πως η Γαλλία βρισκόταν υπό απειλή: πολλά σχέδια για επιθέσεις έχουν αποτραπεί τόσο στο σπίτι, όσο και στο εξωτερικό.
«Η επίθεση στη Νίκαια υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η τρομοκρατία θα έχει πάντα τη δυνατότητα να χτυπάει ξαφνικά», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Irish Independent

Ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας κρίνει η ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent ότι ήταν το χτύπημα στη Νίκαια ανήμερα της γαλλικής εθνικής εορτής.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και οι ρίζες της ημέρας αυτής βασίζονται στη βία της Επανάστασης, η εθνική επέτειος έχει στόχο να συμβολίζει την ειρήνη.
Ως εκ τούτου, η επιλογή του εορτασμού της Ημέρας της Βαστίλης για την τρομοκρατική επίθεση αποτελεί στην ουσία σκόπιμη επίθεση στο πνεύμα της Γαλλίας.
Στη χώρα μόλις ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη διοργάνωση του Euro 2016, όπου η μόνη απειλή για την ασφάλεια ήταν τελικά ο χουλιγκανισμός.
Η Γαλλία επικεντρώθηκε στην επιτυχή λειτουργία της ασφάλειας, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπήρξε αναστάτωση, ενώ βρισκόταν στο διεθνές προσκήνιο.
Η βάναυση επίθεση στη Νίκαια χθες το βράδυ, θα υπενθυμίσει άμεσα στους γάλλους πολίτες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόταν η χώρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.
«Αν υπήρχε κάποια αντίληψη ότι η ζωή είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό τώρα θα σβηστεί από το μυαλό των ανθρώπων», κατέληξε η ιρλανδική εφημερίδα.

Deutsche Welle

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται για μια άλλη μια φορά η Γαλλία, η οποία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Οι χθεσινοί εορτασμοί της 14ης Ιουλίου, ημέρας της Βαστίλης, έμελε να βαφτούν στο αίμα όταν γύρω στις 23.00 χθες βράδυ φορτηγό αγνώστων στοιχείων έπεσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το καθιερωμένο επετειακό θέαμα με πυροτεχνήματα στην τουριστική Promenade des Anglais στο κέντρο της Νίκαιας.
Ο τραγικός απολογισμός είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων 18 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της γαλλικής εισαγγελίας ο οδηγός του φορτηγού έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ενώ όπως τονίστηκε όλα τα στοιχεία συντείνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού πιθανών εμπλεκόμενων.
Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται οι γαλλικές αστυνομικές αρχές και ο στρατός σε όλη τη χώρα, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που μετέβη εκτάκτως στο Παρίσι από την Αβινιόν, αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας. Σε μήνυμα που απηύθυνε στις 03.45 τα ξημερώματα έκανε λόγο για «επίθεση, ο τρομοκρατικός χαρακτήρας της οποίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».
Παράλληλα ανακοίνωσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα για άλλους τρεις μήνες – σημειωτέον ότι αυτή θα έληγε υπό κανονικές συνθήκες στις 26 Ιουλίου.

Guardian

Τη φρίκη που έζησαν οι αυτόπτες μάρτυρες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, αποτυπώνει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν από κοντά τη φρίκη, συγκλονίζουν.
«Περπατούσαμε αμέριμνοι στον παραλιακό δρόμο. Πέντε λεπτά μετά ακούσαμε κραυγές. Πτώματα «πετούσαν» στον αέρα», αναφέρουν σε δηλώσεις τους αυτόπτες μάρτυρες από την Αυστραλία.
Όπως σημειώνει ο Guardian, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας ερευνά εάν ο δράστης έδρασε μόνος τους ή είχε συνεργούς.
Η μέρα της επίθεσης θεωρείται συμβολική για τη Γαλλία.
Οι Γάλλοι γιόρταζαν χθες την εθνική τους εορτή για την πτώση της Βαστίλης.
Η νέα επίθεση σε γαλλικό έδαφος, που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε 84 ανθρώπους, συνέβη μόλις οκτώ μήνες μετά το μακελειό του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. 

BBC

Μία σύνοψη των γεγονότων που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαα της Γαλλίας, επιχειρεί το βρετανικό δίκτυο BBC.
- Μέχρι στιγμής 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 50 έχουν τραυματιστεί
- Ο τρομοκράτης οδήγησε το φορτηγό του θανάτου για δύο χιλιόμετρα περίπου στην Promenade des Anglais, στις 23:00 τοπική ώρα, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.
- Ο οδηγός άνοιξε πυρ κατά του πλήθους, η αστυνομία ανταπέδωσε και ο δράστης έπεσε νεκρός
- Ο οδηγός ήταν Γαλλο - Τυνήσιος, 31 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί
- Ο οπλισμός που βρέθηκε εντός του οχήματος ήταν ψεύτικος
- Ο συναγερμός κατά της τρομοκρατίας έχει αυξηθεί στο κόκκινο

Συγκλονίζουν τα πρωτοσέλιδα















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης