Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Jazeera: Το Brexit δε θα οδηγήσει σε Grexit - Οι Έλληνες φοβούνται την επιστροφή στη δραχμή

Al Jazeera: Το Brexit δε θα οδηγήσει σε Grexit - Οι Έλληνες φοβούνται την επιστροφή στη δραχμή
Οι Έλληνες φοβούνται το Grexit, διότι δεν εμπιστεύονται την πολιτική ηγεσία της χώρας τους
«Το Brexit δε θα οδηγήσει σε Grexit» είναι το βασικό θέμα κειμένου που δημοσιεύει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το περίφημο Brexit, οι συζητήσεις σχετικά με μια αντίστοιχη ελληνική έξοδο έχουν επιστρέψει δυναμικά.
«Προσπάθειες εντυπωσιασμού και άγνοια ή πραγματικότητα;», είναι το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει το Al Jazeera, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το πρώτο σκέλος.
Όπως αναφέρει, η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει εμφανή αντίκτυπο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η χώρα θα παραμείνει δεμένη στον «ζουρλομανδύα» του ευρώ για απρόβλεπτο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, σημειώνεται πως από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, αν και παραμένει κατά της λιτότητας, υπήρξε πάντα κυρίως φιλο-ευρώ.
Και παραμένει έτσι, αν και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που ευνοούν την επιστροφή στη δραχμή μπορεί τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 37% του συνολικού πληθυσμού.
Ο λόγος για τη στάση υπέρ του ευρώ, μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, είναι ότι φοβούνται πως μια επιστροφή στη δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην ήδη άσχημα πληγωμένη οικονομία και θα επιφέρει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Παράλληλα επισημαίνει πως αυτός ο φόβος για τις επιπτώσεις του Grexit δεν είναι ένδειξη δειλίας του ελληνικού λαού, δεδομένου άλλωστε ότι η χώρα υφίσταται ένα οικονομικό ολοκαύτωμα ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, αλλά αποδίδεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.
Και δικαιολογημένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δεν είναι μόνο ότι το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο στερείται οράματος, αλλά έχει δείξει και ένα αηδιαστικό ταλέντο στη διαφθορά, τη νομοθέτηση υπέρ των πλουσίων, των ισχυρών και των «δικών» τους και το βιασμό και την κτηνωδία του δημοσίου συμφέροντος με την ατιμωρησία.
Έτσι έχει διοικηθεί η χώρα ένα μεγάλο μέρος της μοντέρνας εποχής.
Η σημερινή ψευδο-αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα αποδείχθηκε ότι δεν είναι καλύτερη - στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη - από τους προκατόχους της, καθώς, ενώ ήρθε στην εξουσία με λαϊκή εντολή για τον τερματισμό της λιτότητας και τη χάραξη μιας νέας πορείας για την οικονομία, ωστόσο «έσπασε» όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της, προώθησε την ευνοιοκρατία και το πελατειακό σύστημα, ενώ έχει ξεκάθαρα συμμαχήσει με τα συμφέροντα των εγχώριων και των ευρωπαϊκών ελίτ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τώρα αισθάνεται εντελώς αβοήθητη, ηθικά εξαπατημένη και απογοητευμένη και έχει υποχωρήσει από κοινόχρηστους χώρους σε ιδιωτικούς θύλακες.
Απεργίες, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν γίνει όλο και πιο σπάνια φαινόμενα και, όταν συμβαίνουν, οι αριθμοί ωχριούν σε σύγκριση με ό, τι γινόταν στην αρχή της κρίσης.
Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες αισθάνονται ότι η φωνή τους στην κυβέρνηση και την πολιτική δεν έχει σημασία πια και ότι η σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι μια απάτη.
Και έχουν απόλυτο δίκιο γι 'αυτό.
Στην Ελλάδα οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν σήμερα για την απλή επιβίωση, ενώ η φυγή των μορφωμένων και συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων συνεχίζεται σε αριθμούς ρεκόρ και βαθαίνει την κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει μαζικό κίνημα στην Ελλάδα που να αγωνίζεται σήμερα για μια εναλλακτική κοινωνικοοικονομικής τάξης και για την έξοδο από την ευρωζώνη.
Μόνο το λενινιστικό-σταλινικό Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρίζεται ότι έχει ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον της χώρας, αλλά ακόμη και οι κομμουνιστές δεν υποστηρίζουν την επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης