Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Μήπως έχει φτάσει το τέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή;

Washington Post: Μήπως έχει φτάσει το τέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή;
Ωστόσο, στον απόηχο της σταδιακής απώλειας του «χαλιφάτου», οι τζιχαντιστές δείχνουν να αλλάζουν τα σχέδιά τους, στοχεύοντας στη δράση τους σε διάφορες χώρες του κόσμου
Για την διαφαινόμενη απώλεια του λεγόμενου «χαλιφάτου» από πλευράς Ισλαμικού Κράτους κάνει λόγο άρθρο της Washington Post, το οποίο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (13/7), τονίζοντας ότι οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης αρχίζουν πλέον να αναγνωρίζουν το γεγονός ότι τα προπύργιά τους αργά ή γρήγορα ενδέχεται να πέσουν.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η εφημερίδα, η τεράστια απώλεια ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς παρεμποδίζει τη δυνατότητά του να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση της οργάνωσης, να διεξάγει καλύτερες εκπαιδεύσεις μελών, καθώς και να πραγματοποιεί σύνθετες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Παράλληλα, σταδιακά το Ισλαμικό Κράτος δείχνει να χάνει την «αίγλη» του, αδυνατώντας όλο και περισσότερο να αποκτήσει νέα μέλη, ενώ οι τεράστιας έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα εναντίον του σε Ιράκ και Συρία, περιορίζουν ακόμα περισσότερο την εδαφική του κυριαρχία, καταργώντας εν μέρει τα σχέδια ενός «χαλιφάτου».
Να σημειώσουμε ότι χθες (13/7), επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη αρχηγού των τζιχαντιστών, του Omar al-Sishani, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη Μοσούλη, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο των αριθμών των νεκρών αρχηγών του Ισλαμικού Κράτους, δείγμα της εκτεταμένη ακυβερνησίας που επικρατεί εντός της οργάνωσης.
Ωστόσο, στον απόηχο της σταδιακής απώλειας του «χαλιφάτου», το Ισλαμικό Κράτος δείχνει να αλλάζει τα σχέδιά του, στοχεύοντας στη δράση των μελών της σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι αρχές εκτιμούν πως οι διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα αποτελούν αντίδραση για την πίεση που δέχεται το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός θα είναι από δω και πέρα ο τρόπος δράσης τους, εδραιώνοντας σταδιακά την παρουσία τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και μπορεί οι εν λόγω επιθέσεις να είχαν ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση δυτικών και μουσουλμανικών χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο κάτι τέτοιο απλά θα αυξήσει τις χώρες οι οποίες θα αποτελούν στόχο των τζιχαντιστών ώστε να χτυπήσουν.
«Η δράση των τζιχαντιστών θα επεκταθεί και μέσω άλλων τακτικών πλέον και θα αρχίσει να εκτελείται πιο ύπουλα και συγκαλυμμένα στις μεγάλες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά Γάλλος αξιωματούχος ασφαλείας, αναφερόμενο στην αναπροσαρμοσμένη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους.
Πλέον, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, καθώς και εάν η καταστροφή του χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή «γεννήσει» ένα νέο κύμα δράσης των τζιχαντιστών, αυτή τη φορά σε ποικίλες χώρες του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης