Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombret (Bundesbank): Το Brexit δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των κανόνων στη διάσωση των τραπεζών

Dombret (Bundesbank): Το Brexit δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των κανόνων στη διάσωση των τραπεζών
Σύμφωνα με τον Dombret, το Brexit πρέπει να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές αρχές να εφαρμόζουν τους κανόνες, όχι το αντίστροφο
Κατά της διάσωσης των ιταλικών τραπεζών από το κράτος τάχθηκε σήμερα, Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), δια στόματος Andreas Dombret, ανώτερου στελέχους της.
Ειδικότερα, ο γερμανός τραπεζίτης τόνισε πως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την μη εφαρμογή των κανόνων για τη διάσωση των τραπεζών.
Μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο Dombret κατέστησε σαφές πως η μεταβλητότητα στις αγορές, στον απόηχο του Brexit, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παραβίαση των πυλώνων της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που μόλις πρόσφατα δημιούργησε η Ε.Ε..
Προειδοποίησε, δε, πως οι τραπεζικές εποπτικές αρχές θα προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, εφόσον υπάρξει ανησυχία ότι οι νέοι κανόνες για το bail -in έχουν «αποσυναρμολογηθεί».
Η WSJ υπενθυμίζει πως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Vitor Constancio, έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο οι αρχές να εξετάσουν την κρατική βοήθεια για ορισμένες τράπεζες.
Ωστόσο, τα σχόλια του Dombret προοικονομούν πως η Bundesbank θα κρατήσει αυστηρή στάση, όπως άλλωστε το συνηθίζει.
«Αν επιτρέψουμε στα κράτη να παρέχουν βοήθεια στις τράπεζές τους, τότε καταστρατηγούμε ένα βασικό στοιχείο του κανόνα για το bail-in που είναι η αξιοπιστία του», σημείωσε ο γερμανός τραπεζίτης, καλώντας τις ευρωπαϊκές αρχές να δουν το Brexit ως ενθαρρυντικό της ανάγκης για επιβολή των κανόνων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης