Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde στους FT: Το ΔΝΤ είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για την Ελλάδα - Δεν ήταν επιτυχημένη εμπειρία

Lagarde στους FT: Το ΔΝΤ είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για την Ελλάδα - Δεν ήταν επιτυχημένη εμπειρία
Το πρόβλημα από τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Ελλάδα τα βίωσαν οι Έλληνες πολίτες
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές, δήλωσε σε συνέντευξη της στους Financial Times η Christine Lagarde.
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η εμπειρία του Ταμείου στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη, τονίζοντας ότι πρώτα απ' όλα το πρόβλημα το έχουν οι Έλληνες πολίτες.
«Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίπονες επιλογές για την Ελλάδα
Ειδικά για το θέμα της Ελλάδας οι Financial Times στέκονται στο ότι το ΔΝΤ έχει ομολογήσει πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν εξαιρετικά μη ρεαλιστικό.
Το νο2 του Ταμείου, David Lipton, λέει ότι οι πιθανότητες οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες θα εκλέξουν λαϊκιστές πολιτικούς για να αντιστρέψουν την πορεία της παγκοσμιοποίησης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.
«Εάν αυτές οι απογοητεύσεις (σχετικά με την παγκοσμιοποίηση) καταλήξουν να εκφράζονται με πολιτικές δράσεις, τότε αυτό είναι πρόβλημα», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το όραμα της Lagarde
Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας της στο τιμόνι του ΔΝΤ, η Lagarde δήλωσε στη συνέντευξή της, μεταξύ άλλων, ότι θέλει το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» σχετικά με θέματα, όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας.
H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι.
Κατά περίπτωση, θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε συστάσεις που δεν θα είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η Lagarde, και κατέληξε:
«Αλλά θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο».
Ειδικά για τη Γαλλία ανέφερε ότι θα πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τα κοινωνικά της επιδόματα, ώστε να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ για την Ιταλία τόνισε ότι θα πρέπει να ενσωματώσει περισσότερο τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Μιλώντας για το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Donald Trump, η Lagarde σημείωσε ότι θα ήταν «καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία», ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν τον ελάχιστο μισθό και να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την ανισότητα των εισοδημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης