Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ζώνη αεράμυνας στη Νότια Θάλασσα «απαντά» στην απόφαση της Χάγης το Πεκίνο

Με ζώνη αεράμυνας στη Νότια Θάλασσα «απαντά» στην απόφαση της Χάγης το Πεκίνο
Το σύστημα αναγνώρισης αεράμυνας ADIZ, όπως ονομάζεται είχε εγκατασταθεί από την Κίνα στην Ανατολική ασιατική Θάλασσα το 2013
Με δημιουργία ζώνης αεράμυνας «απαντά» στη χθεσινή (12/7) απόφαση της Χάγης το Πεκίνο, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε σήμερα 13/7 ο αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Liu Zhenmin.
Η κίνηση αυτή σίγουρα θα αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στις ασιατικές χώρες, καθώς στο «παιχνίδι» της Νότιας Θάλασσας έχουν μπει δυνατά το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ταιβάν και, αθόρυβα, οι ΗΠΑ.
Το σύστημα αναγνώρισης αεράμυνας ADIZ, όπως ονομάζεται είχε εγκατασταθεί από την Κίνα στην Ανατολική ασιατική Θάλασσα το 2013, ξεσηκώνοντας ένα κύμα αντιδράσεων από Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Θυμίζουμε πως χθες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τις Φιλιππίνες, απορρίπτοντας τις «δίχως ιστορική βάση» αξιώσεις της Κίνας στην περιοχή της Νότιας Θάλασσας (στην «nine-dash line» συγκεκριμένα).
Ωστόσο, το Πεκίνο απάντησε αμέσως πως «δεν αποδέχεται, ούτε αναγνωρίζει την απόφαση», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ.
Από τη Νότια Θάλασσα περνούν ετησίως εμπορεύματα συνολικής αξίας 5 τρισ. δολ., ενώ η θαλάσσια περιοχή αποτελεί και μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες του κόσμου.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης