Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Τα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου απειλούν την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη των τιμών

ΙΕΑ: Τα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου απειλούν την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη των τιμών
Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο δε θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στον οικονομικό τομέα
Επί τα χείρω αναθεώρησε την ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), μέσω έκθεσης που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη (13/7), τονίζοντας ότι η υπερπροσφορά του «μαύρου χρυσού» θα συνεχίσει να υφίσταται παρά την αύξηση της ζήτησης και την μείωση της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ο ΙΕΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2016 και το 2017, κατά +100.000 βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 1,4 εκατ. και 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα.
Παράλληλα, σχολίασε ότι η αυξημένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο δε θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στον οικονομικό τομέα, η οποία μάλιστα πλέον αυξήθηκε με το Brexit.
Παρά το γεγονός ότι τόσο οι χώρες εντός ΟΠΕΚ, όσο και αυτές εκτός του Οργανισμού, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές, ωστόσο η υπέρμετρη παραγωγή που σημειώθηκε κατά τα δύο τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστια αποθέματα βαρελιών.
«Παρά το γεγονός ότι η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται, η ύπαρξη πολύ υψηλών αποθεμάτων πετρελαίου αποτελεί απειλή απέναντι στην πρόσφατη σταθερότητα των τιμών», σημειώνει ο ΙΕΑ, τονίζοντας ότι όσο υπάρχου τόσο υψηλά αποθέματα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Επιπλέον, η υπερπαραγωγή που σημειώνεται στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δείχνει να δυσχεραίνει το πρόβλημα, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο, που η εξαγωγή αργού έφτασε στα 33,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας ρεκόρ οκταετίας.
«Το μερίδιο αγορά της Μέσης Ανατολής στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκε κατά +35%, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, δείχνοντας πόσο σημαντικοί θα παραμείνουν οι παραδοσιακοί παραγωγή για την παγκόσμια αγορά», καταλήγει ο ΙΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης