Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Κακοπληρωτές οι Έλληνες και το κράτος.... στραγγαλίζουν την οικονομία

Handelsblatt: Κακοπληρωτές οι Έλληνες και το κράτος.... στραγγαλίζουν την οικονομία
«Το κράτος - όπως και οι πολίτες του - χρωστά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα
Κακοπληρωτές οι Έλληνες, αλλά κακοπληρωτής και το ελληνικό κράτος, σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η παρουσία των πρώτων 25 ελλήνων εφοριακών στα θρανία της Φορολογικής Ακαδημίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, με τη Handelsblatt να εκτιμά πως «η επιμόρφωση γίνεται από ανάγκη».
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων», αλλά και το ελληνικό δημόσιο είναι κακοπληρωτής».
Μάλιστα, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, το ελληνικό κράτος «για να ωραιοποιήσει τον προϋπολογισμό, δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, αλλά τους βάζει στην άκρη», επισημαίνοντας ενδεικτικά πως «τον Ιανουάριο του 2016 το δημόσιο χρωστούσε σε προμηθευτές του ποσό ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 ήταν επιστροφές φόρων. Η δημόσια ασφάλιση χρωστά γύρω στα 3 δισ. κυρίως για φάρμακα. Στα δημόσια νοσοκομεία οι απλήρωτες αποδείξεις είναι βουνό. Υπουργεία, δημόσια ιδρύματα, δήμοι και κοινότητες χρωστούν άλλα 1,6 δισ. ευρώ».
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Handelsblatt συμπεραίνει ότι «οι απλήρωτοι λογαριασμοί στραγγαλίζουν την οικονομία».
Τονίζει, δε, ως «πικρή ειρωνεία» ότι το ελληνικό δημόσιο υφίσταται τις επιπτώσεις της ασυνέπειας του, διότι στη λίστα των μεγαλύτερων φοροδιαφευγόντων βρίσκεται μια κρατικοποιημένη εταιρεία, η Olympic Airways Service A.G., που προσφέρει μεταξύ άλλων υπηρεσίες εδάφους στα ελληνικά αεροδρόμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης