Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ανίκανη η Βρετανία να προσδιορίσει το ρόλο της χωρίς την Ευρώπη

tags :
Guardian: Ανίκανη η Βρετανία να προσδιορίσει το ρόλο της χωρίς την Ευρώπη
Το δίλημμα της Βρετανίας μετά το Brexit
Μετά το διπλό σοκ λόγω του Brexit και της έκθεση Chilcot, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με το ερώτημα του πως η χώρα θα προσδιορίσει τον ρόλο της παγκοσμίως και πως αυτός ο ρόλος θα επηρεάζεται από την συνεργασία που μπορεί να διατηρήσει με τους Ευρωπαίους γείτονες της.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σημερινό άρθρο του Guardian.
Στον απόηχο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωποι με αμείλικτα διλήμματα.
Αν φύγει από την ΕΕ και παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ακόμα μικρότερος εταίρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένα πράγμα θα χάσει η Βρετανία μόλις φύγει από την ΕΕ είναι η διαρκής αλληλεπίδραση που προέρχεται από τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της ΕΕ: η ρουτίνα του να προσπαθούν να βρουν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα.
Αυτή η κοινή διπλωματική κουλτούρα υπήρχε εδώ και 40 χρόνια -με σκαμπανεβάσματα- αλλά πρόκειται να διαλυθεί εντελώς.
Τώρα όμως, η επιρροή των ΗΠΑ γίνεται πιο... σχετική, η Βρετανία θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τι είδους σχέση θέλει να έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική αλλά και την πολιτική για την ασφάλεια.
Τελευταία γίνεται λόγος για ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Η Nathalie Tocci, σύμβουλος της Federica Mogherini (εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας) πιστεύει ότι το Brexit θα ενθαρρύνει τελικά μια τέτοια προσέγγιση αλλά και ότι θα αναμφισβήτητα είναι η μόνη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος.
Η ΕΕ μπορεί να μην φαίνεται τόσο ισχυρή στην εξωτερική πολιτική αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία με το Ιράκ και πιέζει τη Ρωσία με κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επωμιστούν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια και όχι μόνο μέσω του ΝΑΤΟ.
Η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ αλλά από την τρομοκρατία στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, καμία από τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει δεν είναι διαφορετικές από εκείνες των γειτόνων της.
Ο κίνδυνος είναι η Βρετανία να βρεθεί μπλεγμένη σε ένα διαζύγιο με την ΕΕ που θα καταλήξει σε μια επικίνδυνη θέση στη διεθνή σκηνή: να παραληρεί για την επιρροή της στις ΗΠΑ και την ίδια στιγμή να είναι αποκομμένη από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές συζητήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης