Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mogherini: Η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ περισσότερο από ποτέ

Mogherini: Η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ περισσότερο από ποτέ
Η Ιταλίδα εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται, ότι ο σκοπός, ακόμη και η επιβίωση της ΕΕ, τίθενται υπό αμφισβήτηση.
"Οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ περισσότερο από ποτέ" υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστής της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Federica Mogherini στο project-syndicate.org, με αφορμή την ψήφο των Βρετανών για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η Ιταλίδα εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται, ότι ο σκοπός, ακόμη και η επιβίωση της ΕΕ, τίθενται υπό αμφισβήτηση και τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστεί πως λειτουργεί η ΕΕ, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
"Ο σκοπός -ακόμη και η επιβίωση- της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται υπό αμφισβήτηση, όπως ποτέ πριν.
Στην πραγματικότητα, οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ περισσότερο από ποτέ.
Η ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης έχει γίνει λιγότερο σταθερή και πιο ανασφαλής κατά τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, οι κρίσεις εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ επηρεάζουν άμεσα τις ζωές όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί, μια ισχυρή ΕΕ είναι αυτή που σκέφτεται στρατηγικά, μοιράζεται ένα όραμα και δρα από κοινού.
Στον απόηχο της ψήφισης του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την ΕΕ, εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει πράγματι να επανεξετάσουμε, το πώς λειτουργεί η Ένωσή μας, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί πρέπει να εργαστούμε.
Γνωρίζουμε ποιες είναι οι αρχές μας, τα ενδιαφέροντα και οι προτεραιότητες.
Αυτή δεν είναι ώρα για πολιτική αβεβαιότητα.
Η ΕΕ χρειάζεται μια στρατηγική, που παντρεύεται έναν κοινό όραμα για την κοινή δράση.
Κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που ενεργεί μόνο του, δεν έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ούτε μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη σημερινή παγκόσμια οικονομία.
Αλλά ως μια Ένωση με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο πολίτες, το δυναμικό της Ευρώπης είναι απαράμιλλο.
Το διπλωματικό δίκτυο μας είναι ευρύ και βαθύ, καλύπτοντας κάθε γωνιά του πλανήτη.
Από οικονομική άποψη, είμαστε στον κόσμο ένα G3, μαζί με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είμαστε ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος και ξένος επενδυτής για όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
Μαζί, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να επενδύσουν περισσότερο στην ανάπτυξη της συνεργασίας από ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.
Είναι επίσης σαφές όμως, ότι εμείς στην Ευρώπη δεν αξιοποιούμε πλήρως αυτό το δυναμικό, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας καταλαβαίνει, ότι πρέπει να αναλάβει συλλογική ευθύνη για το ρόλο μας στον κόσμο.
Οι συνεργάτες μας αναμένουν από την ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων και ως παγκόσμιος πάροχος ασφάλειας.
Η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της και να κάνει τις συνεργασίες της να λειτουργήσουν, μόνο αν όλοι δράσουν από κοινού, θεσμικά όργανα της ΕΕ και εθνικές κυβερνήσεις, σε όλα τα επίπεδα, ενωμένοι.
Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, την οποία παρουσίασα πρόσφατα στους ηγέτες των κρατών-μελών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η στρατηγική αυτή, που θέλει την ΕΕ να είναι πρώτη σε πάνω από μια δεκαετία, εστιάζει στις δυνατότητες άμυνας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όσο και για τις ευκαιρίες απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ασχολείται με την οικοδόμηση της ειρήνης και την ανθεκτικότητα των κρατών και των κοινωνιών μέσα και γύρω από την Ευρώπη.
Η ΕΕ πάντα υπερηφανευόταν για την ήπια δύναμη της και θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί είμαστε η καλύτερη σε αυτόν τον τομέα.
Αλλά η ιδέα ότι η Ευρώπη είναι αποκλειστικά «πολιτική δύναμη», δεν κάνει τη δικαιοσύνη σε μια εξελισσόμενη πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, η ΕΕ διεξάγει επί του παρόντος 17 στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Σε μέρη τόσο μακριά, όσο το Αφγανιστάν και το Κονγκό, τη Γεωργία και το Σαχέλ, τη Μολδαβία, τη Σομαλία και τη Μεσόγειο, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν υπό τη σημαία της Ευρώπης.
Για τη σημερινή Ευρώπη, η ήπια και η σκληρή δύναμη πάνε χέρι-χέρι.
Η στρατηγική καλλιεργεί τη φιλοδοξία της στρατηγικής αυτονομίας για την ΕΕ, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση κοινών συμφερόντων των πολιτών μας, καθώς και τις αρχές και τις αξίες μας".
Τα συμφέροντά μας είναι πράγματι κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα, και ο μόνος τρόπος για να τους εξυπηρετήσει είναι με κοινά μέσα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι, και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν συλλογική ευθύνη για την ενίσχυση της Ένωσής μας.
Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει ενότητα του σκοπού και της δράσης μεταξύ των κρατών μελών μας.
Μια εύθραυστη κόσμο απαιτεί μια πιο σίγουρη και υπεύθυνη της ΕΕ, που είναι εξοπλισμένα με παθητικής και μακρόπνοη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης