Διεθνή

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει το 12% των εδαφών του στη Μ. Ανατολή το 2016

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει το 12% των εδαφών του στη Μ. Ανατολή το 2016
Ο λόγος που οδήγησε στη μεγάλη αυτή μείωση των εδαφών είναι η εντονότατη πίεση που δέχεται το Ισλαμικό Κράτος από όλες τις πλευρές
Τεράστια απώλεια εδαφών σε Ιράκ και Συρία, η οποία αγγίζει έως και το 12% φέρεται να έχει το Ισλαμικό Κράτος από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Υπηρεσίες Διαχείρισης Πληροφοριών στις ΗΠΑ (IHS), με τη σχετική έκταση του «χαλιφάτου» να ανέρχεται πλέον στα 68.300 τετρ. χλμ.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2015, όταν και οι τζιχαντιστές διακήρυξαν τη δημιουργία ενός «χαλιφάτου», ελέγχανε περί τα 90.800 τετρ. χλμ. στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, αριθμός που μέχρι το τέλος τους έτους είχε μειωθεί κατά -14%, φθάνοντας στα 78.000 τετρ. χλμ, προτού μειωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο 2016.
Ο λόγος που οδήγησε στη μεγάλη αυτή μείωση των εδαφών είναι η εντονότατη πίεση που δέχεται το Ισλαμικό Κράτος από όλες τις πλευρές, με κυριότερους πυλώνες τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Συρία και το Ιράκ.
Ωστόσο, η σταδιακή συσπείρωση των δυτικών δυνάμεων με τις χώρες του αραβικού κόσμου με στόχο την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, φαίνεται να «πεισμώνει» ακόμα περισσότερο τους τζιχαντιστές, οι οποίοι «απαντούν» με επιθέσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές θα ενταθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
«Καθώς το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους συρρικνώνεται και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το έργο της διακυβέρνησής του αποτυγχάνει, η οργάνωση αναμένεται να ιεραρχήσει εκ νέου τη στάση που θα έχει στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της HIS, Columb Strack.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε δυστυχώς αύξηση στις ευρείας έκτασης επιθέσεις, καθώς και σαμποτάζ στις υποδομές οικονομικών, τόσο σε Ιράκ και Συρία, όσο και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης