Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη των τζιχαντιστών

Ιράκ: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη των τζιχαντιστών
Ο ιρακινός στρατός στηρίζεται από αμερικανικές ακι κουρδικές δυνάμεις 
Προ των πυλών βρίσκεται η «μητέρα των μαχών» (όπως τη χαρακτηρίζουν και ξένα πρακτορεία) στην ιστορική πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.
Πριν η πόλη καταλειφθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο 2014, υπήρξε μία ραγδαίως αναπτυσσόμενη, τουριστική περιοχή, που αποτελούσε το κέντρο της χώρας, μετά τη Βαγδάτη.
Μάλιστα, ο πληθυσμός της άγγιζε τα 2 εκατομμύρια, πριν φτάσει τις 700.000, μετά την εμφάνιση των εξτρεμιστών.
Από τότε, το όνομα της πόλης συνδέθηκε με τις φρικαλεότητες των 30.000 (σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές) τζιχαντιστών που την έχουν υπό τον έλεγχο τους.
Πλέον, με κεκτημένα ταχύτητα μετά την ανακατάληψη της Ραμάντι και της Φαλούτζα, ο (πολύ αποτελεσματικός) ιρακινός στρατός έχει καταφθάσει έξω από τη Μοσούλη, περιμένοντας τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επιχείρηση που πιθανόν θα σημάνει και το τέλος των τζιχαντιστών από τη χώρα.
Στο πλευρό των ιρακινών δυνάμεων βρίσκονται οι ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες «έσβησαν» τους τζιχαντιστές στα σύνορα με την Τουρκία.
Η επιχείρηση θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, καθώς οι πρωτοφανώς ανθεκτικοί τζιχαντιστές διαθέτουν πλέον βαρύ οπλισμό.
Αν όμως η επιχείρηση στεφθεί από επιτυχία, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής...
Επόμενος σηματικός στόχος θα είναι η Ράκκα της Συρίας, η άτυπη πρωτευούσα του χαλιφάτου. 
Θυμίζουμε πως πριν 2 ημέρες οι Ιρακινοί ανακατέλαβαν την αεροπορική βάση νότια της Μοσούής, γεγονός που θα διευκολύνει αρκετά την επίθεση στην πόλη. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης