Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πως η έκθεση Chilcot και το Brexit επηρεάζουν τις σχέσεις Αμερικής - Αγγλίας

Guardian: Πως η έκθεση Chilcot και το Brexit επηρεάζουν τις σχέσεις Αμερικής - Αγγλίας
Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ατλαντική Συμμαχία
Στις σχέσεις των ΗΠΑ-Βρετανίας και πως αυτές μπορούν να επηρεαστούν από το Brexit ή την έκθεση Chilcot αναφέρεται με σχετικό του δημοσίευμα ο Guardian.
Όπως επισημαίνεται οι σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, όταν κλήθηκε να αντιδράσει μετά τα ευρήματα της επίσημης έκθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Tony Blair (πρώην Βρετανός πρωθυπουργός) σε επιστολή που έστειλε στον George Bush, 8 μήνες πριν την κοινή εισβολή στο Ιράκ του είχε υποσχεθεί: «Θα είμαι μαζί σου ό,τι κι αν συμβεί».
Οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ λοιπόν αντιμέτωποι με σειρά τέτοιων αποκαλυπτικών πληροφοριών, ήθελαν να ξέρουν αν η κυβέρνηση τους έχει μια απάντηση για την έκθεση του Chilcot που χρειάστηκε 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Η απάντηση που έλαβαν από τον Λευκό Οίκο ήταν ότι κανείς Αμερικανός αξιωματούχος δεν είχε διαβάσει την εν λόγω έκθεση.
Αν και ο Λευκός Οίκος αντέδρασε με μια φράση που αρμόζει για αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο το θέμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε για τα καλά στον Λευκό Οίκο.
«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια ειδική σχέση» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Θα περίμενα ότι αυτή η σχέση θα παραμείνει ειδική και ισχυρή» επεσήμανε ο ίδιος.
Για τους Βρετανούς διπλωμάτες -ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για την πρόσβαση τους στην εξουσία μετά την προειδοποιήσεις του Obama λόγω του Brexit- τέτοιες κοινοτυπίες μπορεί να ακούγονται καθησυχαστικές.
Ο Obama είχε προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα πάει στην τελευταία θέση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αν φύγει από την ΕΕ
Κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης στην κατοικία του πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουάσιγκτον -μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα- αυτό που συζητούσνα όλοι είναι το ενδεχόμενο να χαθεί η επιρροή στην Βρετανία.
Ενώ, η Βρετανία μπορεί να επιλέξει να διακόψει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και να αναζητήσει μια νέα ταυτότητα, η φράση «ειδική σχέση» πολύ τετριμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι απαιτήσεις του Obama

Κατά κάποιο τρόπο, η δήλωση του Obama αντανακλά τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις του.
Ο ίδιος αποκαλεί τη Γαλλία, παλιότερο σύμμαχο (σημειωτέον ότι Βρετανία και ΗΠΑ δεν ήταν πάντα στο ίδιο στρατόπεδο), τη Γερμανία «αξιόπιστο εταίρο» και τον Κανάδα «τον καλύτερο φίλο».
Την ίδια στιγμή, μεταξύ των δεκάδων ηγετών με τους οποίους μιλάει κάθε μήνα, είναι και οι Κινέζοι και οι Ρώσοι που τείνουν να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και ο ρόλος της Βρετανίας

Κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πολωνία (όπου η Αγγλία παρέμεινε ένας καθοριστικός παίκτης), o Obama συναντήθηκε με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν προκειμένου να συζητήσουν πως η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Άλλωστε, ο Obama έχει χαρακτηρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως τη πιο σημαντική στιγμή για τη διατλαντική συμμαχία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Η ειδική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλεία θα αντέξει» έγραψε ο Obama σε άρθρο του στους Financial Times.
«Δεδομένων των σημερινών απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είμαι σίγουρος ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει καθοριστική συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι μέρες που έρχονται θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αλλά αν οι τελευταίες 7 δεκαετίες μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι θα τα καταφέρουμε εάν μείνουμε ενωμένοι, ισχυροί και πιστοί στις δημοκρατικές αξίες. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε» γράφει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτελεί μια επίκαιρη υπενθύμισε του ρόλου που παίζει η Βρετανία στην ατλαντική συμμαχία αλλά και του ρόλου της ως στρατιωτικού εταίρου της Ουάσιγκτον.
Πάντως, στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του καθηγητή διεθνών σχέσεων Philip Seib, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα είχαν σίγουρα ψυχρανθεί εάν ο Blair είχε αρνηθεί να συμμετέχει στην εισβολή στο Ιράκ.
Ωστόσο, ο Bush, προφανώς θα είχε κάνει την εισβολή ούτως ή άλλως, ακόμα και αν κανείς δεν ήταν με το μέρος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης