Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rompuy: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε. λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων

Rompuy: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε. λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων
Ο Rompuy αρνήθηκε ότι θα λάβει με οποιονδήποτε τρόπο μέρος στις διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. - στις οποίες θα ηγείται το πρώην «δεξί χέρι» του, Didier Seeuws, από την πλευρά της Ε.Ε.
Μεγάλες δυσκολίες στις διαπραγμάτευσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. των 27 περί των όρων που θα διέπουν τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων τους, διαβλέπει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.
Όπως εκτίμησε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερα να χάσει από το Brexit σε σύγκριση με την Ε.Ε., καθώς «η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερο σημαντική στη βρετανική οικονομία απ' ότι η βρετανική οικονομία στην Ε.Ε. των 27», για να προσθέσει ότι η Βρετανία δεν θα έχει καμία τύχη να προσπαθήσει να σταθεί μόνη της στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Για τον ίδιο, η βρετανική πλευρά δεν θα πρέπει να αναμένει οιονδήποτε συμβιβασμό επί της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων στην Ε.Ε., αν συνεχίζει να επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
Ο Rompuy αρνήθηκε ότι θα λάβει με οποιονδήποτε τρόπο μέρος στις διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. - στις οποίες θα ηγείται το πρώην «δεξί χέρι» του, Didier Seeuws, από την πλευρά της Ε.Ε. - ενώ χαρακτήρισε «λαθεμένη» πιθανή τακτική της Βρετανίας να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί ανεξάρτητα με κάποια ομάδα χωρών-μελών της Ε.Ε..
«Αυτό θα έκανε την ενιαία θέση των 27 [υπολοίπων χωρών-μελών] περισσότερο δύσκολο να δομηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και σε παραισθήσεις τη βρετανική πλευρά, ενώ θα επιμήκυνε χρονικά τις αρνητικές συνέπειες», όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Για τον Rompuy, αν και οικονομικά για την Ε.Ε. των 27 το Brexit «δεν είναι και τόσο σημαντικό», παρά ταύτα έχει καταφέρει να προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία και τη φήμη της Ε.Ε. παγκοσμίως.
Σε ένα σχόλιο μάλλον αντι-βρετανικό, ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί το Brexit, αναφέροντας ότι «η ευθύνη για την ήττα βαραίνει τη Βρετανία και μόνον τη Βρετανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης