Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Είναι η Ιταλία το επόμενο ντόμινο που θα πέσει στην Ευρώπη;

CNN Money: Είναι η Ιταλία το επόμενο ντόμινο που θα πέσει στην Ευρώπη;
Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα 
Είναι η Ιταλία το επόμενο ντόμινο που θα πέσει στην Ευρώπη;
Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το CNN Money, με αφορμή τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ειδικότερα στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, τη Monte dei Paschi di Siena.
Όπως αναφέρει, μετά το κραχ στην ιταλική τράπεζα, που είδε την αξία της να υποχωρεί κατά 45% σε 10 ημέρες, οι ιταλικές αρχές απαγόρευσαν προσωρινά το short-selling των μετοχών της.
Η Monte dei Paschi di Siena έχει λάβει προθεσμία ως την Παρασκευή 8 Ιουλίου να βρει σχέδιο για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου της κατά 40% έως το 2018.
Και δεν είναι η μόνη, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, σχολιάζοντας πως και άλλες ιταλικές τραπεζικές μετοχές είδαν την αξία τους να υποχωρεί κατά 30% από την 23η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ιταλοί αξιωματούχοι αναζητούν να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Το CNN Money υπενθυμίζει, πάντως, ότι οι ιταλικές τράπεζες αντιμετώπιζαν το πρόβλημα του «κακού χρέους» εδώ και χρόνια, ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδείνωσε την κατάσταση.
Πώς, όμως, το Brexit θα μετατρέψει την Ιταλία στην επόμενη κρίση της Ευρώπης;

Οικονομική επιβράδυνση

Οι οικονομολόγοι έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 και το 2017.
Η αβεβαιότητα γύρω από το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ιταλία.
Η ιταλική οικονομία έχει ελάχιστα ενισχυθεί από όταν η χώρα υιοθέτησε το ευρώ το 2002, ενώ το α’ τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, με ρυθμό υποδιπλάσιο από ό,τι η Ευρωζώνη συνολικά.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν εδώ και έξι συνεχείς μήνες, ενώ τον τελευταίο μήνα διαμορφώθηκαν στα χειρότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2013.
Μια επιβράδυνση θα ασκήσει νέες πιέσεις στις τράπεζες, καθώς ιδιώτες και επιχειρήσεις θα είναι πιο πιθανό να χρεοκοπήσουν.
Οι ιταλικές τράπεζες ήδη λυγίζουν υπό το βάρος των NPLs, ύψους 360 δισ. ευρώ.

Ασθενέστερη τραπεζική κερδοφορία

Μια ασθενέστερη οικονομική προοπτική θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μείωσε σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια, που ήδη βρίσκονται σε χαμηλά ιστορικά.
Αυτή η εξέλιξη θα ήταν αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες.
Όπως επισήμανε ο Jack Allen, οικονομολόγος της Capital Economics, «μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα καθιστούσαν τις ιταλικές τράπεζες ακόμη πιο αδύναμες σε σύντομο διάστημα».
Από την απόφαση για Brexit έως σήμερα, η Banca Popolare έχει υποχωρήσει κατά 28%, η Unicredit 34% και η Intesa Sanpaolo 30%.
Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει να χορηγήσει ένεση δισεκατομμυρίων στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο οι επιλογές της είναι περιορισμένες.
Οι κανόνες της Ε.Ε. για τη διάσωση των τραπεζών απαιτούν από τους επενδυτές (μετόχους και ομολογιούχους) -και όχι από τους καταθέτες- να σηκώσουν το βάρος.

Πολιτικές αναταράξεις

Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία, σε συνδυασμό με την απόφαση για Brexit, μπορούν να αναζωπυρώσουν το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα.
Οι Ιταλοί έχουν ήδη χάσει την πίστη τους στο ευρώ, ενώ το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη στην Ευρωζώνη έχει κερδίσει οπαδούς.
Ο Matteo Renzi, πρωθυπουργός της χώρας, κινδυνεύει να χάσει την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης, σε σχετική ψήφιση το ερχόμενο φθινόπωρο.
Εφόσον αυτό το ενδεχόμενο πραγματωθεί, ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί, οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές, την ώρα που το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα Five Star Movement κερδίζει έδαφος.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Berenberg bank, Holger Schmieding, «οι παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει στροφή στον ευρωσκεπτικισμό, μετά τα χρόνια οικονομικής στασιμότητας και επώδυνης δημοσιονομικής αποκατάστασης.
Ο κίνδυνος των επιπτώσεων ντόμινο στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερος από ποτέ».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης