Τελευταία Νέα
Διεθνή

Henderson Global Investors και Columbia Threadneedle ανέστειλαν και αυτές ρευστοποιήσεις σε α/κ ακίνητης περιουσίας

Henderson Global Investors και Columbia Threadneedle ανέστειλαν και αυτές ρευστοποιήσεις σε α/κ ακίνητης περιουσίας
Μέχρι στιγμής, από προχθές Δευτέρα 4/6 μέχρι σήμερα, συνολικά πέντε (5) μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού έχουν αναστείλλει τις ρευστοποιήσεις μεριδίων βρετανικών α/κ ακίνητης περιουσίας
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η αναστολή ρευστοποιήσεων μεριδίων βρετανικών αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας τις λίγες ημέρες που ακολούθησαν την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, η Henderson Global Investors κατέστη η τέταρτη κατά σειρά βρετανική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού που ανέστειλε τις ρευστοποιήσεις μεριδίων σε αμοιβαίο κεφάλαιό της επί ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας 3,9 δισ. στερλίνων (4,6 δισ. ευρώ).
Γρήγορα ακολούθησε ανακοίνωση το απόγευμα της Columbia Threadneedle, με υπό διαχείριση ενεργητικό 323 δισ. στερλίνων, ότι και αυτή - η πέμπτη κατά σειρά - αναστέλλει τις ρευστοποιήσεις μεριδίων στο βρετανικό αμοιβαίο της κεφάλαιο ακίνητης περιουσίας.
Το πρόβλημα δημιουργείται από τις πανικόβλητες ρευστοποιήσεις μεριδίων στις οποίες προχώρησαν μαζικά πολλοί επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο από αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου, φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσει κατάρρευση στις τιμές των ακινήτων.
Οι μαζικές ρευστοποιήσεις αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας, καθώς οι επενδύσεις αυτές δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες και μάλιστα σε μια αγορά που περιμένει μεγάλη πτώση στις αποτιμήσεις των ακινήτων.

Οι προηγούμενες αναστολές ρευστοποιήσεων

Πρώτη η Standard Life ανέστειλε τις ρευστοποιήσεις μεριδίων σε αμοιβαίο της κεφάλαιο ακίνητης περιουσίας προχθές Δευτέρα 4/6, για να την ακολουθήσουν χθες η M&G και η Aviva, δύο από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού.
Επισημαίνεται, ότι από την έναρξη της χρηματο-οικονομικής κρίσης, είναι η πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο που οι επενδυτές αδυνατούν να ρευστοποιήσουν μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαιά τους, καθιστάμενοι επ' αόριστον «εγκλωβισμένοι» στις επενδύσεις τους.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το σύνολο της βρετανικής βιομηχανίας αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ο επενδυτικός πανικός ρευστοποιήσεων να μεταδοθεί σε περισσότερες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων με χαμηλή ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης