Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμερα ψηφίζει για τον EFSF η Μάλτα - Αύριο η Σλοβακία - Απειλεί με παραίτηση η Radicova

tags :
Σήμερα ψηφίζει για τον EFSF η Μάλτα - Αύριο η Σλοβακία - Απειλεί με παραίτηση η Radicova
Η Μάλτα και η Σλοβακία είναι οι μοναδικές δύο ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τον διευρυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κοινοβούλιο της Μάλτας αναμένεται να ψηφίσει σήμερα και ώρα Ελλάδος περίπου 22.00 τις νέες εξουσίες του EFSF. Δεν αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.
Αύριο, Τρίτη 11 Οκτωβρίου ψηφίζει η Σλοβακία. Η ακριβής ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας δεν έχει ακόμη οριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα το απόγευμα.
Στη Σλοβακία η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, καθώς κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ του νέου ρόλου του EFSF. Mάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Πρωθυπουργός της χώρας, I. Radicova απείλησε ότι θα παραιτηθεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση προς τους εταίρους του του φιλελεύθερου κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) προκειμένου να εγκρίνει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Με βάση ένα έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters η Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση-Δημοκρατικό Κόμμα (SDKU-DS) προτείνει όλες οι μελλοντικές εκταμιεύσεις από το ΕΤΧΣ για διάσωση χωρών εντός της ευρωζώνης να εγκρίνονται από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και από την επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής.
Ωστόσο, τα κόμματα δεν θα έχουν το δικαίωμα βέτο, όπως ζητούσε το SaS.
Επίσης, προτείνεται να συσταθεί μια ειδική επιτροπή από ειδικούς των κομμάτων που θα καθορίζουν τη θέση της Σλοβακίας στις εκταμιεύσεις δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης