Τελευταία Νέα
Διεθνή

Smaghi: Η ιταλική τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη

Smaghi: Η ιταλική τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη
O Smaghi τόνισε, ότι "αυτό που χρειάζεται, είναι μια ευρωπαϊκή λύση" και συμπλήρωσε ότι "μέχρι τώρα είχαμε εθνικές λύσεις, χρειαζόμαστε μια σαφή υποστήριξη"
Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi μιλώντας σήμερα (6/7) στο Bloomberg και υποστήριξε, ότι "οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστεί".
"Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση", τόνισε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι "έχουμε θεσπίσει κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρήμα", οι οποίοι κανόνες όπως είπε "πρέπει να επαναξιολογηθούν σε μια αγορά που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί αν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια ανακοπή".
Με τα επισφαλή δάνεια των ιταλικών τραπεζών να φθάνουν τα 360 δισ. ευρώ, η ιταλική κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπήσει τις ρυθμιστικές αρχές, σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να καλύψει τις τράπεζες εν μέσω ενός νέου κύματος ρευστοποιήσεων στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση θα επικαλεστεί έναν κανονισμό της ΕΕ, που επιτρέπει την προσωρινή κρατική ενίσχυση, εάν τα stress tests αποκαλύψουν ένα έλλειμμα στην Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.
"Η τραπεζική αγορά της Ευρώπης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας συστημικής κρίσης, εκτός αν οι κυβερνήσεις αποδεχθούν την ιδέα του φορολογουμένου ως την ύστατη διέξοδο σε μια κρίση", δήλωσε ο Bini Smaghi.
Τόνισε δε, ότι "κάθε παρέμβαση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη".
Ο Smaghi είπε ακόμη, ότι "τόσο η Ιταλία, όσο και η Γερμανία, έχουν πάρα πολλές τράπεζες, που δεν είναι κερδοφόρες και χρειάζονται περαιτέρω ενοποίηση".
"Η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο πρωθυπουργός Matteo Renzi θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών κόστους και των μειώσεων θέσεων εργασίας", είπε.
Τόνισε ακόμη, ότι "αυτό που χρειάζεται, είναι μια ευρωπαϊκή λύση" και συμπλήρωσε ότι "μέχρι τώρα είχαμε εθνικές λύσεις, χρειαζόμαστε μια σαφή υποστήριξη".
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο κ. Smaghi δήλωσε, ότι αναμένει να διαρκέσουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εξέφρασε δε την ανησυχία, ότι η πρόταση της Βρετανίας για τη μείωση των εταιρικών φόρων για την προσέλκυση επιχειρήσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνο φορολογικό ανταγωνισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης