Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα – Υποχώρησε στο 1,2798 έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές

Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα – Υποχώρησε στο 1,2798 έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές
Η στερλίνα υποχώρησε σε ένα νέο χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου στις αρχές των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, εξαιτίας της νέας έξαρσης ανησυχιών για τις επιπτώσεις του Brexit, φθάνοντας στην τιμή του 1,2798 έναντι του δολαρίου.
Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από την κατάσταση κινδύνου στην αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σταματώντας τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδύουν στα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων πέφτουν σε νέα χαμηλά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε πάνω από 1,36% την Τρίτη, ενώ οι αποδόσεις για το σύνολο των κρατικών ομολόγων της Ελβετίας διαπραγματεύονται για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Αλλά και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με το 10ετές της Ιαπωνίας να είναι στο -0,277%, ενώ το 10ετές της Αυστραλίας στο 1,84%.
Ο καταλύτης για την επαναφορά της ανησυχίας για τις επιπτώσεις του Brexit, ήταν η κίνηση από μια σειρά μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι Standard Life, Aviva και M&G Investments, να σταματήσουν τις μεταπωλήσεις, εμποδίζοντας τους ιδιώτες επενδυτές να τραβήξουν χρήματα από αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων.
Η κίνηση αυτή των fund του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδότησε φόβους, ότι μπορεί να εξαναγκάζονται σε πώληση κτιρίων και να προκληθεί μια διολίσθηση στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, όπως συνέβη κατά την οικονομική κρίση το 2008.
Στην ένταση της ανησυχίας συνέβαλε και η προειδοποίηση χθες Τρίτη του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney, ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι από το Brexit "έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται" και για την αντιμετώπισή τους οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θα ρίξουν στην αγορά 150 δισ. λίρες σε πιθανά δάνεια.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της εξάλλου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα η Τράπεζα της Αγγλίας "θα χρειαστεί χρόνος για τη δημιουργία νέων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο".
Προσθέτει δε, ότι "κάποια αστάθεια στην αγορά και την οικονομία είναι αναμενόμενη, καθώς η διαδικασία αυτή (σ.σ. του Brexit) εκτυλίσσεται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης