Τελευταία Νέα
Διεθνή

G. Osborne: Οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν ισχυρά κεφάλαια – Οι δανειοδοτήσεις θα συνεχιστούν

tags :
G. Osborne: Οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν ισχυρά κεφάλαια – Οι δανειοδοτήσεις θα συνεχιστούν
Νωρίτερα σήμερα, η Bank of England ανακοίνωσε πως θα απαντήσει στο Brexit με μία σειρά από ευέλικτα μέτρα
Οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν ισχυρά κεφάλαια, διαβεβαίωσε ο George Osborne, αμέσως την ολοκλήρωση των συνετίσεων που είχε σήμερα με τους επικεφαλής τους.
Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως οι δανειοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit.
Νωρίτερα σήμερα, η Bank of England ανακοίνωσε πως θα απαντήσει στο Brexit με μία σειρά από ευέλικτα μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την αβεβαιότητα και να "κινηθεί" εκ νέου η οικονομία.
"Η αυξανόμενη αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα, καθυστερεί ορισμένες επιχειρηματικές αποφάσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της BOE, Mark Carney, ξεκαθαρίζοντας πως οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανονισμοί θα αλλάξουν μόνο όταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
"Η Βρετανία αντιμετωπίζει περίοδο αβεβαιότητας και οικονομικής προσαρμογής", πρόσθεσε.
Ειδικότερα, η ΒΟΕ ανακοίνωσε σήμερα 5/7 κάτι που ήδη ήταν γνωστό τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή την μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις εγχώριες τράπεζες (capital buffers κλπ), κάτι που σίγουρα θα τους δώσει ανακούφιση και περισσότερη ελευθερία κινήσεων.
Επίσης, προανήγγειλε πως μέσω ενός συνόλου κινήσεων θα επιτρέψει τον δανεισμό συνολικά 150 δισ. στερλινών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να εξαλείψει την όποια αρνητική συνέπεια της αποχώρησης από την Ε.Ε., στο εισόφημα των πολιτών.
Τέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Δημοσιονομικής Πολιτικής (Financial Policy Committee), η BOE ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την προθυμία των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας.
Τονίζεται πως τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τα σχέδια της Τράπεζας για ποσοτική χαλάρωση (μέσω της μείωσης των επιτοκίων), τα οποία πιθανόν θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά το τέλος του τρέχοντος καλοκαιριού.
Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τις συνέπειες του Brexit, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι και το "δυνατό χαρτί" του Λονδίνου, η Κεντρική Τράπεζα έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα ψύχραιμη, υποστηρίζοντας ότι οι υγιείς πολιτικές που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν έναν "μανδύα προστασίας" αυτήν την περίοδο έντονης αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης