Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποβαθμίζει τον κίνδυνο για σύρραξη στη Νότια Θάλασσα το Πεκίνο - «Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή»

Υποβαθμίζει τον κίνδυνο για σύρραξη στη Νότια Θάλασσα το Πεκίνο - «Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή»
«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως η Κίνα δεν δέχεται οποιαδήποτε απόφαση επιβάλλεται από τρίτους, ως μέσο επίλυσης»
Στην υποβάθμιση του κινδύνου εμπλοκής στη Νότια ασιατική Θάλασσα προχώρησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες αφότου οι Global Times ανέφεραν σε δημοσίευμα τους πως το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στην περιοχή.
«Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων αποτροπής του.
Ακόμα κι αν η Κίνα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ στρατιωτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποσαφηνίσει στην Ουάσινγκτον πως δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη διαμάχη της Νότιας Θάλασσας.
Η Κίνα ελπίζει ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν από τις συνομιλίες, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μία οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση.
Αυτό είναι κοινή λογική στις διεθνείς σχέσεις», υποστήριζε το δημοσίευμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, φάνηκε πολύ ψύχραιμος.
«Το Πεκίνο θα συνεργαστεί με τις χώρες της ASEAN για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.
«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως η Κίνα δεν δέχεται οποιαδήποτε απόφαση επιβάλλεται από τρίτους, ως μέσο επίλυσης», πρόσθεσε, υπονοώντας τις ΗΠΑ.
Η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες στην Νότια Θάλασσα αυξάνεται με το πέρασμα τον ημερών, καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στη Χάγη, όπου στις 12/7 το Δικαστήριο θα αποφασίσει για τις διεκδικήσεις των δύο χωρών στη θαλάσσια περιοχή.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν σταδιακά το στόλο τους στη Θάλασσα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο.
Από τη Νότια Θάλασσα περνούν ετησίως εμπορεύματα συνολικής αξίας πάνω από 5 τρισ. δολ., κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι Κίνα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και ΗΠΑ, να διεκδικούν την περιοχή.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης