Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πως Βρετανία και ΕΕ μπορούν να κάνουν «business» μετά το Brexit - Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο

tags :
Bloomberg: Πως Βρετανία και ΕΕ μπορούν να κάνουν «business» μετά το Brexit - Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο
Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την ΕΕ και ο ρόλος του μεταναστευτικού
To Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους δικούς τους δρόμους αφού το διαζύγιο οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ακόμα και μετά το Brexit, Βρετανία και ΕΕ θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους.
Το ερώτημα είναι, πως;

1. Υπάρχει οδικός χάρτης για το Brexit;

Στην πραγματικότητα, όχι, δεδομένου ότι καμία δεν χώρα δεν έχει ξαναφύγει από την ΕΕ. Ενδεικτικό του τι θα μπορούσε να συμβεί είναι οι σχέσεις της ΕΕ με τρεις χώρες (Νορβηγία, Καναδάς και Ελβετία) που δεν είναι μέλη της. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση που ικανοποιηεί και τις δυο πλευρές.

2. Πως θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτά τα μοντέλα;

Όπως η Νορβηγία, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πληρώσει την ΕΕ για να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικονομικής ζώνης και να παραμείνει στην ενιαία αγορά, αλλά να χάσει κάθε «λόγο» στον τρόπου που θα μπορούσε αυτό να συμβεί.
Όπως στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πετύχει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και δεκάδες ειδικές συμφωνίες με την ΕΕ, μια διαδικασία που στην περίπτωση της Ελβετίας δεν καλύπτει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιδιώξει με εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, που θα μπορούσε να καταργήσει τα περισσότερα τιμολόγια, ωστόσο θα χάσει τα δικαιώματα διαβατηρίου που μετατρέπουν το Λονδίνο σε οικονομική πρωτεύουσα.

3. Ποιο μοντέλο θα μπορούσε να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον έλεγχο του μεταναστευτικού;

Το μοντέλο του Καναδά φαίνεται πιο ιδανικό. Η συμφωνία του με την ΕΕ επικεντρώνεται στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και υπηρεσιών (όχι των ανθρώπων ή του κεφαλαίου).

4. Γιατί το μεταναστευτικό είναι τόσο σημαντικό;

Η λαϊκή οργή κατά των μεταναστών συνέβαλε στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η ΕΕ επιμένει ότι κάθε χώρα που θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά πρέπει να είναι σύμφωνη με την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων.

5. Ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν;

Δυο είναι οι διαφορές πιθανές επιλογές της Βρετανίας: η συνεργασία με την ΕΕ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή μέσω της τελωνειακής ένωσης όπως κάνει η Τουρκία.

6. Ποιο σενάριο είναι πιθανό;

Το μοντέλο της Νορβηγίας φαίνεται να κερδίζει περισσότερο έδαφος για την περίπτωση της Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης