Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματισμός στα βρετανικά πανεπιστήμια για το μέλλον τους έξω από την ΕΕ

Προβληματισμός στα βρετανικά πανεπιστήμια για το μέλλον τους έξω από την ΕΕ
Μετά την ψηφοφορία για το Brexit, τα πανεπιστήμια προσπαθούν να ηρεμήσουν τους φοιτητές του εξωτερικού και να καθησυχάσουν τους υποψηφίους από το εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ έχει φέρει τα πανεπιστήμια της χώρας με το πρόβλημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει και της διατήρησης του κύρους τους, αν σταματήσει η ροή χιλιάδων φοιτητών προς αυτά από όλη την ΕΕ.
Για το λόγο αυτό πριν από το δημοψήφισμα οι επικεφαλής περίπου του 80% των Βρετανικών Πανεπιστημίων εξέδωσαν ανακοίνωση-έκκληση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Μετά την ψηφοφορία, τα πανεπιστήμια προσπαθούν να ηρεμήσουν τους φοιτητές του εξωτερικού και να καθησυχάσουν τους υποψηφίους από το εξωτερικό, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει -τουλάχιστον προς το παρόν- διότι η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια.
Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμα φοβούνται για τη χρηματοδότηση και την ελκυστικότητά τους σε ξένους φοιτητές, καθώς και ότι το ακαδημαϊκό τους κύρος θα μειωθεί.
Τα πανεπιστήμια στη Βρετανία δεν γνωρίζουν ακόμη, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τις διεθνείς εγγραφές σπουδαστών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Αλλά για ορισμένα πανεπιστήμια διακυβεύονται πολλά, καθώς για παράδειγμα ένας στους τρεις φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του Essex και Kent, είναι διεθνείς φοιτητές σύμφωνα με το The Complete University Guide.
Σήμερα υπάρχουν 125.000 φοιτητές από την ΕΕ στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βρετανία, περίπου 5,5% του συνόλου και το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο σε ορισμένα πανεπιστήμια, όπως στο Cambridge για παράδειγμα, όπου ανέρχεται σε περίπου 16%.
Οι φοιτητές από την ΕΕ καταβάλλουν σήμερα τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς φοιτητές, αλλά πολλοί φοβούνται, ότι το κόστος συμμετοχής σε ένα Βρετανικό Πανεπιστήμιο θα αυξηθεί, αν αντιμετωπίζονται ως φοιτητές του εξωτερικού μετά από μια έξοδο από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης