Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Βρετανία στρέφεται σε ιδιωτικούς συμβούλους για τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit

H Βρετανία στρέφεται σε ιδιωτικούς συμβούλους για τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit
Ο Sir Jeremy Heywood, κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος της χώρας, έχει συνομιλίες με εταιρείες εξειδικευμένων συμβούλων για την διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Η Βρετανία στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας συμβούλους, προκειμένου να ενισχύσει την ομάδα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα χειριστούν την διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ, καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν σχεδόν καμία εμπειρία πολύπλοκων εμπορικών διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει η Financial Times.
Ο Sir Jeremy Heywood, κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος της χώρας, έχει συνομιλίες με εταιρείες εξειδικευμένων συμβούλων για την διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, η οποία περιγράφεται από τον απερχόμενο πρωθυπουργό David Cameron ως "το πιο σημαντικό καθήκον της βρετανικής πολιτικής υπηρεσία που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες".
Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα, η εξεύρεση εξωτερικών συνεργατών δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς πολλές εταιρείες απάντησαν στον Sir Jeremy, ότι το προσωπικό τους είναι ήδη πολύ απασχολημένο βοηθώντας τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του Brexit.
Επίσης, ανέφεραν ότι και το κόστος της βοήθειας τους θα είναι αρκετά μεγάλο για τον Βρετανό φορολογούμενο.
Μία από τις εταιρείες με τις οποίες ήρθε σε επαφή το Βρετανικό δημόσιο, ήταν η PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία μαζί με την εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών Deloitte και το δικηγορικό γραφείο Linklaters απάντησε, ότι είναι "έτοιμη να βοηθήσει, όπως απαιτείται".
Σύμφωνα με την Financial Times, η δημόσια διοίκηση της Βρετανίας δεν έχει σχεδόν καμία εμπειρία σε εξειδικευμένα θέματα, κυρίως στο εμπόριο.
Σημειώνει δε, ότι η τελευταία διαπραγμάτευση της Βρετανίας για την δική της εμπορική συμφωνία ήταν το 1973, όταν παρέδωσε την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Sir Simon Fraser, πρώην μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Βρετανία έχει μόλις 20 ενεργούς υπαλλήλους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και θα έχουν απέναντί τους στις Βρυξέλλες τουλάχιστον 600 έμπειρους ειδικούς στο εμπόριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, έχει υπολογίσει ότι χρειάζεται περίπου 700 με 750 επιπλέον προσωπικό, για να διαπραγματευτεί όχι μόνο με την ΕΕ, αλλά και με τις άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει εμπορικές συμφωνίες.
Ωστόσο, ένας κορυφαίος δικηγόρος είπε στη Financial Times, ότι το προσωπικό που ζητείται, δεν είναι πρόθυμο να αποσπαστεί στην κυβέρνηση για την εργασία αυτή και ότι οι ελπίδες για την πρόσληψη αρκετών ατόμων από τον ιδιωτικό τομέα για το έργο ήταν "όνειρα" της κυβέρνησης.
Όπως είπε ο ίδιος "το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα", προσθέτοντας ότι "θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανθρώπους από την ΕΕ, που ζουν και αναπνέουν με τους κανόνες της".
Προέτρεψε δε την κυβέρνηση "να επικεντρωθεί στην αναζήτηση και πρόσληψη ατόμων που έχουν εργαστεί στις Βρυξέλλες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης