Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική εβδομαδιαία βουτιά του δείκτη φόβου VIX κατά 42%, μετά το «ξεφούσκωμα» του Brexit

tags :
Ιστορική εβδομαδιαία βουτιά του δείκτη φόβου VIX κατά 42%, μετά το «ξεφούσκωμα» του Brexit
Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε εκτός επικαιρότητας και ο όγκος της μεταβλητότητας βυθίστηκε
Ο βασικός δείκτης φόβου της αγοράς κατέρρευσε, αντιπροσωπεύοντας μια δραματική μεταστροφή στη συναισθηματική κατάσταση των επενδυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX) βυθίστηκε κατά 42% μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα συναλλαγών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στην ιστορία του δείκτη, που πηγαίνει πίσω στο 1990.
Σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου ο δείκτης κινείται στις 14,77 μονάδες, υποχωρώντας περαιτέρω κατά 5,5%.
Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς οι αγορές πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, έπειτα από το πλήγμα που δέχτηκαν με τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
«Οι επενδυτές πιάστηκαν απροετοίμαστοι», σημειώνει ο τεχνικός αναλυτής της Newton Advisors, Mark Newton, δήλωσε την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο CNBC.
Και πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν την απόφαση αυτή και άρχισαν να αγοράζουν τον VIX, αλλά μόλις καταλάβαμε ότι τα πράγματα ήταν εντάξει, τότε αμέσως υπήρξε μια βιασύνη να πουλήσουν την τεκμαρτή μεταβλητότητα».
Ο VIX συχνά αναφέρεται ως μετρητής ο φόβος της αγοράς, λόγω της τάσης του να συλλαμβάνει την έκταση των κινήσεων αντιστάθμισης.
Ο δείκτης VIX υπολογίζεται από τις τιμές των δικαιωμάτων προαιρέσεως επί του δείκτη S&P 500 και αυτά πιο συχνά χρησιμοποιούνται για την προστασία έναντι της πτώσης, παρά για τις εικασίες επί της ανόδου.
Ενώ ο VIX συνήθως παρακολουθεί την πρόσφατη μεταβλητότητα, κάτι ενδιαφέρον συνέβη την περασμένη εβδομάδα.
Ακόμη και καθώς η πραγματική μεταβλητότητα έχει αυξηθεί, ο όγκος της μεταβλητότητας που συνάγεται από τις τιμές των συμβολαίων προαίρεσης έχει βυθιστεί, καθώς το δημοψήφισμα για το Brexit υποχώρησε εκτός οπτικού πεδίου της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης