Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Η λιτότητα και η το χάσμα των κοινωνικών τάξεων κύριοι παράγοντες για το Brexit

Independent: Η λιτότητα και η το χάσμα των κοινωνικών τάξεων κύριοι παράγοντες για το Brexit
Η έρευνα είναι η τελευταία ετήσια για τις βρετανικές κοινωνικές στάσεις, διαπίστωσε ότι το 60% των Βρετανών πολιτών περιγράφει τους εαυτούς τους ως εργατική τάξη.
Η λιτότητα των τελευταίων ετών και το τέλος μιας "χρυσής εποχής" της ανοδικής πορείας των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων, μπορεί να ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες πίσω από την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, σύμφωνα με μία έρευνα για τις κοινωνικές συμπεριφορές, που επικαλείται η Independent.
Η έρευνα αν και διεξήχθη μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του 2015, κάνει ωστόσο πολλούς ακαδημαϊκούς στη Βρετανία να πιστεύουν, ότι τα ευρήματά της σχετίζονται άμεσα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και υποδείκνυε ότι υπήρχε ένα ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία υπέρ της απόφασης να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Η έρευνα είναι η τελευταία ετήσια για τις βρετανικές κοινωνικές στάσεις, διαπίστωσε ότι το 60% των Βρετανών πολιτών περιγράφει τους εαυτούς τους ως εργατική τάξη -το ίδιο επίπεδο όπως το 1983- και καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι σε αντίθεση με τον ισχυρισμό πολλών "δεν είμαστε σαφώς όλοι μεσαία τάξη τώρα".
Η έκθεση της NatCen Social Research διαπιστώνει, ότι τα χρόνια της λιτότητας μετά την οικονομική κρίση του 2008 έχουν εδραιώσει το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και έχουν σκληρύνει τη στάση των πολιτών σε μια σειρά πολιτικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αισθημάτων απέχθειας προς την γραφειοκρατία και την κυβέρνηση, αλλά και την μετανάστευση.
Σύμφωνα με μία εκ των συντακτών της έκθεσης, την Miranda Phillips, "αυτό που διαπιστώσαμε μέσα από συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα σχετικά με την κοινωνική διαίρεση, είναι ότι οι άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο πλέον να μετακινηθούν από την μία κοινωνική ομάδα σε μία άλλη, κάτι που είναι περισσότερο αισθητό στα άτομα της εργατικής τάξης".
"Σχετικά με τη μετανάστευση", πρόσθεσε "ξέρουμε πώς τα αισθήματα των ανθρώπων για την κοινωνική τους τάξη συσχετίζεται με το πώς αισθάνονται για τη μετανάστευση".
Όπως λέει, "ακόμη κι αν είναι σε μια διευθυντική θέση στη δουλειά, αν αισθάνονται ότι ανήκουν στην εργατική τάξη, είναι πιο πιθανό οι απόψεις τους να είναι κατά των μεταναστών και αυτό ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος".

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης