Διεθνή

WSJ: Πρόγραμμα ενίσχυσης των ιταλικών τραπεζών με έκτακτη ρευστότητα έως 150 δισ. ενέκρινε η Κομισιόν

WSJ: Πρόγραμμα ενίσχυσης των ιταλικών τραπεζών με έκτακτη ρευστότητα έως 150 δισ. ενέκρινε η Κομισιόν
Το ιταλικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί να παρέχει κρατικές εγγυήσεις έναντι νέου χρέους που θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες από τις αγορές
Πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης για την παροχή έκτακτης ρευστότητας έως 150 δισ. ευρώ στις τράπεζες της χώρας μέσω κρατικών εγγυήσεων, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.
Στόχος του ιταλικού προγράμματος είναι η προστασία του τραπεζικού συστήματος της χώρας μετά την επιλογή των Βρετανών για Brexit στο μοιραίο δημοψήφισμα της 23/6, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη μεταβλητότητα και ισχυρές απώλειες στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, που ήδη αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και της ασθενούς κερδοφορίας τους.
Σύμφωνα με την WSJ, η Ιταλία δεν είναι η πρώτη χώρα με ασθενές χρηματο-πιστωτικό σύστημα που θεσμοθετεί πρόγραμμα παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζές της.
Σύμφωνα με τους όρους του ιταλικού προγράμματος - που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2016 - μόνον φερέγγυες τράπεζες θα μπορούν να τύχουν έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, κάνοντας χρήση των κρατικών εγγυήσεων.
Το ιταλικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί να παρέχει κρατικές εγγυήσεις έναντι νέου χρέους που θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες από τις αγορές και εγκρίθηκε από την Κομισιόν στο πλαίσιο των εκτάκτων κανόνων της σε περιόδους κρίσης για την κρατική βοήθεια προς τράπεζες.
Τυπικά, το πρόγραμμα ισχύει για μόνον έξι μήνες, επιτρέποντας καθ' αυτόν τον τρόπο την προσαρμογή του σε τυχόν νέες εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης