Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Βρετανία χρειάζεται επειγόντως νέους ηγέτες - Συλλογική κρίση έχει κυριεύσει το βρετανικό Κοινοβούλιο

Bloomberg: Η Βρετανία χρειάζεται επειγόντως νέους ηγέτες - Συλλογική κρίση έχει κυριεύσει το βρετανικό Κοινοβούλιο
Για το Bloomberg, ο Cameron έπραξε ορθά να παραιτηθεί μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα
Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται επειγόντως νέους ηγέτες και μάλιστα τάχιστα, καθώς σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μετά την επικράτηση του Brexit στο μοιραίο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016, διαθέτει πλέον μια ημι-λειτουργική κυβέρνηση. Και αυτό, στην καλύτερη περίπτωση.
Αυτό υποστηρίζει το οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο είναι απόλυτα εφικτός ένας φιλικός χωρισμός μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., όμως αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο, σύνθετο και χρονοβόρο.
Το κύριο εμπόδιο για την πρόοδο του βρετανικού ζητήματος δεν είναι η συνεχιζόμενη πικρία στις Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά η συλλογική κρίση που έχει κυριεύσει το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Η προαναγγελθείσα παραίτηση και αποχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού, David Cameron, από τη θέση του προκάλεσε διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου των Συντηρητικών - και επόμενου πρωθυπουργού - τον Σεπτέμβριο του 2016, προθεσμία που θεωρείται μάλλον σύντομη υπό τις συνθήκες.
Από την άλλη πλευρά, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Εργατικών προέβη σε ευρεία «ανταρσία» κατά του νυν προέδρου του, Jeremy Corbyn, ο οποίος όμως δεν παραιτείται.
Αν παραιτηθεί, θα καθυστερήσει η εκλογή του αντικαταστάτη του, ενώ αν δεν παραιτηθεί ο ίδιος και το κόμμα του θα παραλύσουν.
Για το Bloomberg, ο Cameron έπραξε ορθά να παραιτηθεί μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις τεχνικές προετοιμασίες της κυβέρνησης για το Brexit.
Σε κάθε περίπτωση, το δίκτυο επισημαίνει, ότι τα βρετανικά κόμματα οφείλουν να κινηθούν γρήγορα για την ανάδειξη νέων ηγεσιών και ομάδων εργασίας, ενώ το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να κατανοήσει, ότι κατέχει τη συλλογική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα μέσα στην κρίση και πρέπει να το καταφέρει ενωτικά.
Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων του Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες αποτελεί λάθος επιλογή: Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν οφέλη, καθώς η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα χρειαστεί πολλούς μήνες, πιθανότατα χρόνια και η εκβίαση των εξελίξεων θα χειροτερέψει μια ήδη κακή συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης