Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Brexit «διχάζει» Γερμανία και Γαλλία; - Merkel: Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει φίλος μας - Hollande: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Το Brexit «διχάζει» Γερμανία και Γαλλία; - Merkel: Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει φίλος μας - Hollande: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Πότε θα επισημοποιηθεί το Brexit - Πανέτοιμος ο Schaeuble
Θέμα χρόνου θεωρείται πια το Brexit, η έξοδος δηλ. της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Για μια ακόμα φορά, όμως, Γερμανία και Γαλλία παίζουν το παιχνίδι του «καλού και κακού μπάτσου», κάτι αντίστοιχο με ό,τι συμβαίνει με την Ελλάδα.
Μόνη διαφορά, είναι ότι αυτή τη φορά στον ρόλο του «καλού» είναι η Merkel ενώ στον ρόλο του «κακού» ο Hollande.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Στον αντίποδα, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε «πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Brexit είναι μη αναστρέψιμο.
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Schaeuble, ο οποίος φαίνεται περισσότερο προετοιμασμένος από ποτέ, γι' αυτό και πιέζει για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το σκίτσο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt όπου βλέπει τους επενδυτές να... μετακομίζουν από το Σίτι του Λονδίνου στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, είναι ενδεικτικό της κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία.
Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι «όπλο» στα χέρια του κ. Schaeuble είναι και το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών.
Η επικράτηση του κεντροδεξιού Mariano Rajoy σε αντίθεση με την πτώση-έκπληξη των αριστερών Podemos, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα «ανακάτευαν» την ΕΕ είναι ακόμα ένα στοιχείο που κάνει πιο εύκολο το έργο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Προς τον Σεπτέμβριο το αίτημα για το άρθρο 50
Πάντως, σύμφωνα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 αναμένεται να γίνει το Φθινόπωρο, παρά τις όποιες πιέσεις που δέχεται η Βρετανία για άμεση έξοδο από την ΕΕ.
Άλλωστε άπαντες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία...
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz ότι έπειτα από τις συζητήσεις που έχει κάνει με τον David Cameron η ενεργοποίηση του άρθρου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, έχουν κινηθεί και παλιότερες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να «φορτωθεί» στο... βιογραφικό του την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
«Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τον νέο Πρωθυπουργό», είπε χθες από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, μεταθέτοντας την ευθύνη των διαπραγματεύσεων εξόδου από την ΕΕ στον διάδοχό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης