Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Οι τρεις υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit που θα μείνουν ανεκπλήρωτες

CNN Money: Οι τρεις υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit που θα μείνουν ανεκπλήρωτες
Ποια αναμένεται ότι θα είναι η πραγματικότητα στην υγειονομική περίθαλψη, τη μετανάστευση και την οικονομία
Τέλος με όλες τις μεγάλες υποσχέσεις.
Κορυφαίοι πολιτικοί που υποστήριξαν την εκστρατεία για να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν όπισθεν ολοταχώς σε μια σειρά από υποσχέσεις, ιδιαίτερα σχετικά με τα επιπλέον χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη.
Η υποχώρηση έχει προκαλέσει κραυγές οργής από τους πολιτικούς που ήθελαν να μείνει η Βρετανία στην Ε.Ε., καθώς και από ορισμένους ψηφοφόρους του «Φεύγουμε», οι οποίοι λένε ότι αισθάνονται εξαπατημένοι.
Ορίστε οι 3 υποσχέσεις που καταρρέουν λίγες μόλις ημέρες μετά από την ιστορική νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα:

Υπόσχεση 1: Περισσότερα μετρητά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η επίσημη καμπάνια του «Φεύγουμε» υποστήριζε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα, «αρκετά για να χτίσουμε ένα νέο, πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα».
Το σύνθημα ήταν ζωγραφισμένο στο πλάι του κόκκινου λεωφορείου της εκστρατείας.
Οι πολιτικοί που τάχθηκαν υπέρ του Brexit συνέχιζαν να λένε αυτό το επιχείρημα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχαν λάβει προειδοποίηση από την ανεξάρτητη στατιστική αρχή ότι παραπλανούσαν τους ψηφοφόρους.
Ο Iain Duncan Smith, μια ηγετική φυσιογνωμία του «Φεύγουμε», δήλωσε στο BBC ότι η εκστρατεία δεν είπε ότι «όλα» τα λεφτά θα πάνε στο ΕΣΥ, αλλά «ένα σημαντικό ποσό από αυτά».
Ο Nigel Farage, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και εκ των βασικότερων υποστηρικτών του Brexit, δήλωσε ότι οι νύξεις ότι τα χρήματα που αποστέλλονται στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τις υπηρεσίες υγείας στο μέλλον ήταν ένα λάθος.
«Δεν μπορώ να το εγγυηθώ και ποτέ δεν θα έκανα αυτόν τον ισχυρισμό.
Αυτό ήταν ένα από τα λάθη που πιστεύω ότι έκανε η εκστρατεία του "Φεύγουμε"», είπε στη βρετανική τηλεόραση μετά την ψηφοφορία.
Περίπου τα μισά από τα χρήματα που δίνει η Βρετανία στην Ε.Ε. επιστρέφουν στη χώρα μέσω των επιδοτήσεων για τους αγρότες, τις επιχορηγήσεις για την έρευνα και τη χρηματοδότηση των υποδομών.

Υπόσχεση 2: Θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, οι υπέρμαχοι του Brexit επιτέθηκαν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους άπιαστους στόχους της για μείωση της καθαρής μετανάστευσης σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, όταν πέρυσι οι αφίξεις ήταν μόλις 333.000, λέγοντας ότι μόνο με την έξοδο από την Ε.Ε. θα μπορούσε να υπάρξει έλεγχος της μετανάστευσης προς τη Βρετανία.
Πολλοί ψηφοφόροι λένε ότι υποστήριξαν το Brexit επειδή θέλουν να μειωθεί η μετανάστευση.
Ο αγωνιστής του Brexit και βουλευτής Nigel Evans δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπάρχει «κάποια παρεξήγηση» σχετικά με τη θέση της εκστρατείας του «Φεύγουμε» όσον αφορά τη μείωση της μετανάστευσης.
Όταν ρωτήθηκε αν ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα θα μειωθεί σημαντικά, ο Evans δήλωσε ότι ένα νέο σύστημα, όπως εκείνο της Αυστραλίας, για τους μετανάστες της Ε.Ε. θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να ελέγξει τη μετανάστευση, αλλά δεν είπε ότι θα ισχύσει.
Οι ψηφοφόροι του Brexit έχουν άλλο ένα πρόβλημα:
Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν έχουν καν αρχίσει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αναγκαστεί να κρατήσει τα σύνορά του ανοικτά για τους εργαζομένους από την Ε.Ε., αν θέλει να συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Boris Johnson, ο κορυφαίος υποστηρικτής του «Φεύγουμε» και φαβορί για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, έγραψε την Κυριακή ότι οι Βρετανοί πολίτες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
«Ο βρετανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να πηγαίνει και να εργάζεται στην Ε.Ε.
Να ζει εκεί.
Να ταξιδεύει.
Να σπουδάζει.
Να αγοράζει σπίτια.
Και τελικά να μένει σε όποια χώρα της Ε.Ε. θέλει», έγραψε στην Telegraph.
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι αυτή η συνεχιζόμενη ελεύθερη κίνησης των Βρετανών θα απαιτήσει και την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων.

Υπόσχεση 3: Η οικονομία θα είναι μια χαρά.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδόν κάθε φορέας και άτομο που έκανε τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσαν ότι η ψηφοφορία για το Brexit θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Αυτές οι προειδοποιήσεις ονομάστηκαν «Σχέδιο Φόβος» από τους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι έλεγαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακμάσει εκτός Ε.Ε.
Σκεφτείτε το εξής: Από τη στιγμή που τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν γνωστά νωρίς την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η στερλίνα έχει συντριβεί κατά 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, οι τραπεζικές μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει και οι προβλέψεις ανάπτυξης για τη βρετανική οικονομία περικόπτονται.
Οι επιχειρήσεις βάζουν τις επενδύσεις σε αναμονή και προειδοποιούν για χαμηλότερα κέρδη.
Ο υπουργός Οικονομικών George Osborne δήλωσε σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου ότι η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά θα υποφέρουν, αλλά ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης δεν θα προχωρήσει μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός τον Οκτώβριο.
Οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ.
Οι τράπεζες ήδη σκέφτονται τη μετακίνηση του προσωπικού τους από το Λονδίνο.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σχέδιο», δήλωσε η γενική διευθύντρια του μεγαλύτερου βιομηχανικού συνδέσμου της χώρας, CBI, Carolyn Fairbairn.
«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις και την αργή δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε.
Οι αναλυτές λένε ότι η αντίθεση μεταξύ υποσχέσεων και αποτελεσμάτων θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στο νέο πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης