Τελευταία Νέα
Διεθνή

King (πρώην BoE): Οι υπερβολικοί ισχυρισμοί του υπ. Οικονομικών για το Brexit γυρίζουν μπούμερανγκ

tags :
King (πρώην BoE): Οι υπερβολικοί ισχυρισμοί του υπ. Οικονομικών για το Brexit γυρίζουν μπούμερανγκ
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας λέει ότι ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne, πρέπει να πάρει πίσω τις προβλέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Λόρδος Mervyn King, άσκησε δριμεία κριτική στον George Osborne και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εκστρατεία για το Brexit, λέγοντας ότι θα πρέπει να ανακαλέσουν τους υπερβολικούς ισχυρισμούς τους.
Συγκεκριμένα, είπε ότι το ναδίρ της «πιο αποκαρδιωτικής εκστρατείας στη διάρκεια της ζωής μου» ήταν ο ισχυρισμός ότι οι υπουργοί θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τις δαπάνες σε έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ύφεσης, η οποία μπορεί να ακολουθήσει μετά την απόφαση των πολιτών για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο King είπε ότι «δεν είναι λογικό» να καθοριστεί ένας προϋπολογισμός για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές τάσεις 5, 10 ή 15 χρόνια νωρίτερα.
Είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να υιοθετήσει τις αντίθετες πολιτικές, δηλαδή υψηλότερες δαπάνες και περικοπές σε φόρους, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αντισταθμίσει τις χειρότερες επιπτώσεις μιας επικείμενης ύφεσης.
Ειδικότερα, δήλωσε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση είπε πράγματα που δεν είναι εύκολο να τα υποστηρίξει.
Εάν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι σωστές και βρεθούμε αντιμέτωποι με την ύφεση, τότε δεν θα ήταν σωστό να αυξήσουμε τους φόρους και να μειώσουμε τις δαπάνες.
Ένιωσα αμηχανία με την ιδέα ότι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης θα είναι λογικός βραχυπρόθεσμα ή ότι θα ξέραμε κάτι αρκετά για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε δύσκολη θέση τώρα, επειδή έκανε προβλέψεις που ήταν υπερβολικές, τουλάχιστον όσον αφορά τη βεβαιότητά τους, και τώρα θα πρέπει ανακαλέσει».
Ο King ήταν διοικητής κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2008, πριν παραιτηθεί το 2013.
Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στην εκστρατεία ότι και οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει σε δηλώσεις που παραποιούσαν την αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης