Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Αγωνία για το τι θα συμβεί με το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, εάν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί

CNBC: Αγωνία για το τι θα συμβεί με το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, εάν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί
Κερδισμένες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, καθώς μειώνεται το λειτουργικό κόστος, λόγω φθηνότερης στερλίνας, αλλά τα έσοδα παραμένουν σταθερά, λόγω δολαρίου
Αναταραχή επικρατεί και στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έπειτα από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι πολιτικοί της Σκωτίας ζητούν ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Λίγο μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος (στην οποία περίπου το 51% του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.), η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία για τη χώρα της, ώστε να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.
Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί αιτία ανησυχίας για τον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον Andrew Speers, διευθύνοντα σύμβουλο της διαφημιστής πετρελαίου και φυσικού αερίου Petroplan.
Μία από τις μεγάλες ανησυχίες γύρω από το θέμα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας είναι η πιθανότητα να πληγεί η οικονομική σταθερότητα της περιοχής.
«Από οικονομικής άποψης, το think tank Fiscal Affairs Scotland πέρυσι εκτίμησε ότι η Σκωτία θα έχει απώλειες 7 δισ. στερλινών ετησίως εφόσον αποφασίσει την ανεξαρτησία της, αλλά τώρα πλέον είναι μια πραγματική πιθανότητα, καθώς η χώρα θέλει να αποφύγει μια αναγκαστική έξοδο από την Ε.Ε.», είπε στο CNBC.
Ο Speers προειδοποίησε ότι ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να επιδιώξουν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους αλλού, αν καταστεί πιο δύσκολο να λειτουργήσουν σε μια ανεξάρτητη Σκωτία.
«Πολλοί από τους φορείς και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη Σκωτία είναι παγκόσμιες από τη φύση τους και το πιο σημαντικό πράγμα όσον αφορά τη Σκωτία παραμένει ότι είναι ένα εύκολο και κερδοφόρο μέρος για τις επιχειρήσεις».
Στο προηγούμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, το 2014, το 55% ψήφισε όχι στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο σε μια τηλεφωνική έρευνα το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν ότι το 54% θα ψήφιζε τώρα ναι στην ανεξαρτησία.
Γενικότερα, οι τρέχουσες εντάσεις λόγω Brexit μπορεί να αποδειχθούν θετικές για τους παραγωγούς πετρελαίου, λόγω των επιπτώσεων στην στερλίνα, σύμφωνα με την Spencer Welch, διευθύντρια στην εταιρεία ερευνών IHS Ενέργειας.
«Για εκείνες τις εταιρείες που είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνες που παράγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα, το ασθενέστερο βρετανικό νόμισμα θα μειώσει το κόστος, διότι οι λειτουργικές δαπάνες καταβάλλονται σε στερλίνες, αλλά το προϊόν (πετρέλαιο) πωλείται σε αμερικανικά δολάρια» είπε στο CNBC.
«Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και πάλι, έστω και αργά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης