Διεθνή

Al Jazeera: Μετά το Brexit, μήπως ήρθε η σειρά του Grexit;

Al Jazeera: Μετά το Brexit, μήπως ήρθε η σειρά του Grexit;
Το Brexit θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο
Στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών να αποσχιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια που επικράτησε το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα, το Al Jazeera αναρωτιέται εύλογα αν τεθεί πάλι επί τάπητος το θέμα του Brexit…
Μάλιστα, ο αρθρογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα κατέβαλλε ηρωικές προσπάθειες για να παραμείνει στο μπλοκ, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο προτίμησε να φύγει».
Το Brexit θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο.
Οι Έλληνες ήδη «φοβόντουσαν» μία αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως μαρτυρά και η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (πριν το δημοψήφισμα), σύμφωνα με την οποία το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit θα είναι εμφανείς στην ελληνική οικονομία, με το 28% να εκφράζει αντίθετη άποψη.
Σε ότι αφορά τον γενικότερο ρόλο της Ελλάδας στην Ένωση, ο αρθρογράφος αναφέρει πως μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, η Αθήνα επέλεξε και αυτή το δημοψήφισμα, τον Ιούλιο του 2015, με θέμα την υιοθέτηση ή μη περαιτέρω μέτρων λιτότητας.
Αν και υπήρξαν υπόνοιες από πολλούς πως το δημοψήφισμα ήταν για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση του ευρώ, οι πολίτες απάντησαν ένα βροντερό «ΟΧΙ», σε ποσοστό 61%.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση άλλαξε την απόφαση των πολιτών στο δημοψήφισμα, υπογράφοντας νέα συμφωνία, και στη συνέχεια κήρυξε πρόωρες εκλογές.
«Με μια αντιπολίτευση που είχε καταστραφεί από τα δύο προηγούμενα χρόνια λιτότητας», ο Αλέξης Τσίπρας ξανακέρδισε τις βουλευτικές εκλογές.
Παρά όμως τις θυσίες του ελληνικού λαού, πολλοί έχουν συνδέσει το Brexit με την αρχή της συζήτησης για ένα Grexit.
«Η απόφαση των Βρετανών αποδεικνύει μια κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη.
Η κακοδιαχείριση της προσφυγικής κρίσης των προσφύγων, τα κλειστά σύνορα, η λιτότητα, η άρνηση των κρατών να μοιράζονται την ευθύνη, δείχνουν μία κρίση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Παρασκευή 24/6.
Το άρθρο κάνει λόγο επίσης και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, στον απόηχο των πολιτικών της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης