Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ θα είναι δύσκολο και άστατο - Θα προκληθεί χάος

CNBC: Το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ θα είναι δύσκολο και άστατο - Θα προκληθεί χάος
Haass: θα ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας με πιο πιθανές τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία
«Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα είναι η αρχή για ένα τεράστιο χάος» υποστηρίζει ο Richard Haass, Πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ενώ προβλέπει, ότι «το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ θα είναι δύσκολο και άστατο».
Μιλώντας στο CNBC υπογραμμίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας έχει προκαλέσει αναταραχές στις διεθνείς αγορές και έχει διχάσει την ΕΕ.
Ερωτηθείς εάν αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι το τέλος για την ΕΕ ο Haass δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι «οπωσδήποτε θα την αλλάξει».
Ο Richard Haass πρώην διευθυντής του αμερικανικού State Department επί υπουργίας του Colin Powell, θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι μετά τη Βρετανία θα ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα θέλουν να φύγουν από την ΕΕ με πιο πιθανές τη Γαλλία, τη Ιταλία και την Ισπανία.
«Άλλες πάλι ευρωπαϊκές χώρες θα θελήσουν να κάνουν κι αυτά δημοψηφίσματα για την παραμονή τους ή όχι θέτοντας σε κίνδυνο το λεγόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο» υπογραμμίζει.
Υπενθυμίζει μάλιστα το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν από τα πρώτα κράτη που εντάχθηκαν στην ΕΕ, το 1973, και από τα πρώτα που φεύγουν.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης και να φέρουν τα κράτη πιο κοντά» υπογραμμίζει ο αμερικανός αξιωματούχος.
Όμως το Brexit δεν απειλεί μόνο τη συνοχή της ΕΕ αλλά και της Βρετανίας η οποία βρίσκεται για πρώτη φορά πραγματικά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία.
Βρετανός διπλωμάτης πάντως υποστήριξε ότι «η τελική απομάκρυνση της Βρετανίας από την ΕΕ θα πάρει ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης