Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων – Στις 1.028 οι αιτήσεις για το 2016

Κίνα: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων – Στις 1.028 οι αιτήσεις για το 2016
Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά +52,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015
Σε επίπεδα – ρεκόρ κυμαίνονται οι αιτήσεις των κινεζικών εταιρειών για χρεοκοπία από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς έχουν φτάσει τις 1.028, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
Ο παραπάνω αριθμός είναι αυξημένος κατά +52,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Αρκετοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν τις ρυθμιστικές Αρχές της Κίνας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις κρατικές εταιρείες – «ζόμπι», οι οποίες φτάνουν τις 150.000.
Όπως αναφέρουν, οι εν λόγω εταιρείες απειλούν να δημιουργήσουν μία «φούσκας χρέους» στην κινεζική οικονομία, η οποία όταν εκραγεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες.
Μάλιστα, ακόμα και αν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιρειών – «ζόμπι» είναι πολύ μικρό, το τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί απειλεί να «συντρίψει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι εταιρείες αυτές, εκτός από το υπέρογκο χρέος που κουβαλούν, προσφέρουν πολύ μειωμένες αποδόσεις, καθώς τα συνολικά τους έσοδα αποτελούν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του κινεζικού ΑΕΠ.
Ενδεικτικά, το εν λόγω ποσοστό το 2007 βρισκόταν στο 6,5% του ΑΕΠ, για να φτάσει έως και το 2015 στο 3,4%.
Στο σύνολο των κινεζικών ΔΕΚΟ, το 25% είναι ζημιογόνο, με το αντίστοιχο ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα να είναι μόλις 10%.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ήδη ψάχνουν τρόπους για το «σώσιμο των ΔΕΚΟ», ωστόσο δεν αποκλείεται και η ελεγχόμενη χρεοκοπία ορισμένων εξ’ αυτών, μία άποψη που έχει ακουστεί κατά καιρούς από τους οικονομολόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης