Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό για την κυβέρνηση του Cameron

Guardian: Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό για την κυβέρνηση του Cameron
Τα δημοψηφίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο γενικώς δεν είναι δεσμευτικά για την βρετανική Βουλή, επειδή αυτή είναι κυρίαρχη (sovereign)
Το σημερινό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 δεν είναι νομικά δεσμευτικό για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού David Cameron, ο οποίος σε περίπτωση επικράτησης της επιλογής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θεωρητικά δεν υποχρεούται να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την εκκίνηση των διαδικασιών εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό ξεκαθαρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε όσους πιστεύουν ότι τυχόν επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα θα σημάνει την αυτόματη έναρξη των διαδικασιών εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..
Σύμφωνα με την Guardian, τα δημοψηφίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο γενικώς δεν είναι δεσμευτικά για την βρετανική Βουλή, επειδή αυτή είναι κυρίαρχη (sovereign).
Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτέλεσε το βρετανικό δημοψήφισμα του 2011 για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που προέβλεπε τη νομικά δεσμευτική φύση του αποτελέσματος για την κυβέρνηση. Τίποτα αντίστοιχο δεν προβλέπεται στην περίπτωση του σημερινού δημοψηφίσματος περί της παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Βεβαίως, λίγοι πιστεύουν ότι ένας Βρετανός πρωθυπουργός θα τολμούσε να αγνοήσει την εκπεφρασμένη βούληση της πλειονότητας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ε.Ε., σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα, το οποίο ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά και τελικά οργάνωσε μετά την επαναδιαπραγμάτευση της ειδικής σχέσης της χώρας του με την Ε.Ε. τον Φεβρουάριο του 2016.
Αν ο Cameron αγνοούσε ένα αποτέλεσμα Brexit, είναι πολύ πιθανόν ότι ο πολιτικός του χρόνος θα τελείωνε πολύ γρήγορα και θα ακολουθούσε η κατάρρευση της κυβέρνησής του και η προκήρυξη εκλογών, διακινδυνεύοντας την ενίσχυση των εκφραστών ακραίων και εθνικιστικών ιδεολογιών στη βρετανική Βουλή, μην καταφέρνοντας τελικά να αποφευχθεί το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης