Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφιέρωμα της Guardian στην ολοένα και επιδεινούμενη οικονομική κρίση της Βενεζουέλας

Αφιέρωμα της Guardian στην ολοένα και επιδεινούμενη οικονομική κρίση της Βενεζουέλας
Το ΔΝΤ υπολογίζει την ύφεση στο -8% για το τρέχον έτος, τον πληθωρισμό στο 482% (!!) και την ανεργία στο 17%
Στην ανασκόπηση της άνευ προηγούμενου οικονομικής κρίσης στην Βενεζουέλα προχωρά η Guardian, αναρωτώμενη και αυτή, εύλογα, «πως γίνεται μία χώρα τόσο πλούσια σε πετρέλαιο να έχει καταρρεύσει»…
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι απελπιστική.
Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα τρόφιμα μεταφέρονται με συνοδεία ένοπλης φρουράς, καθώς οι εξαγριωμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι έχουν πολίτες λεηλατήσει τα super market.
Κι επειδή οι αριθμοί καμιά φορά λένε την αλήθεια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει την ύφεση στο -8% για το τρέχον έτος, τον πληθωρισμό στο 482% (!!) και την ανεργία στο 17%, με προοπτική όμως το 30% τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σε τι οφείλεται αυτή η καταστροφή;

Αν και κατηγορεί τις ΗΠΑ και τις δεξιές πολιτικές για την οικονομική κατάρρευση, η κυβέρνηση του Nicholas Maduro κληρονόμησε ένα κατεστραμμένο κρατικό σύστημα από τον Hugo Chaves, το οποίο με τις προσωπικές του (αρνητικές) «πινελιές», έγινε ακόμα χειρότερο.
Η κατάσταση ξέφυγες όμως το 2015, όταν οι τιμές πετρελαίου συρρικνώθηκαν κατά 75%, «βυθίζοντας» τα κρατικά έσοδα.
Η εκτύπωση χρήματος στην οποία προχώρησε ο Maduro για να καλύψει τη δημοσιονομικά «τρύπα», δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς εκτόξευσε τον πληθωρισμό.
Επίσης, δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα και η μαζική πώληση των αποθεμάτων χρυσού, την όποια υιοθετούν τους τελευταίους μήνες οι Αρχές.
Μέσα σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η διαφορά του πολιτικού συστήματος.
Η Guardian υπενθυμίζει πως η Βενεζουέλα είναι η 9η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο…
Μόνο στο άμεσο περιβάλλον του Maduro, υπάρχουν άτομα που έχουν εμπλακεί σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών κλπ.

Θα ανατραπεί μέσω δημοψηφίσματος το καθεστώς Maduro;

Αν και η αντιπολίτευση της χώρας προσπαθεί να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανατροπή του Προέδρου, μαζεύοντας μάλιστα και υπογραφές, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) έχει ορθώσει μια σειρά από μεγάλα εμπόδια…
Ήδη από τον Απρίλιο περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν - πολύ περισσότεροι από τους 200.000 που επιβάλλει η νομοθεσία – με τις 600.000 να απορρίπτονται από το CNE.
Ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι κρίσιμος, καθώς αν ο Maduro εκδιωχθεί μετά τον Ιανουάριο του 2017, τότε η χώρα του μπορεί να περάσει στα χέρια του αντιπρόεδρου του…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης