Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Αδύναμη μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Χαμηλά θα παραμείνουν τα αμερικανικά επιτόκια

Yellen: Αδύναμη μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Χαμηλά θα παραμείνουν τα αμερικανικά επιτόκια
Η Fed δεν εξετάζει τη χρήση αρνητικών επιτοκίων, κάτι που κατά τη γνώμη της Yellen δεν θα χρειαζόταν ούτως ή άλλως
Για μακροπρόθεσμα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ έκανε λόγο την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen, κατά την πρώτη ημέρα διήμερης κατάθεσής της ενώπιον του Κογκρέσου περί των οικονομικών προοπτικών των ΗΠΑ και της νομισματικής πολιτικής, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η επόμενη σύνοδος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 26 και 27 Ιουλίου 2016, όμως η Yellen απέφυγε επιστάμενα να επιτρέψει την παραμικρή υπόνοια ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ.
Αν και ανέφερε συγκεκριμένα, ότι δεν αναμένει να ενσκήψει οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, στάθηκε ιδιαίτερα στην «αξιόλογη αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών των ΗΠΑ» και στον κίνδυνο εξασθένησης της καταναλωτικής ζήτησης και των επενδύσεων.
Η Yellen προσέθεσε, ότι η βραδεία βελτίωση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιμείνει - και δεν επηρεάζεται από την νομισματική πολιτική - κάτι που θα συγκρατούσε την αύξηση των μισθών και τη δημιουργία εισοδημάτων.
Σε περίπτωση που η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας φτάσει σε πρόωρο τερματισμό, η Yellen επεσήμανε πως η Fed θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με τη βοήθεια εργαλείων που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, μεταξύ άλλων μέσω περισσότερων αγορών τιτλοποιημένων ομολόγων.
Η ίδια τόνισε, ότι η Fed δεν εξετάζει τη χρήση αρνητικών επιτοκίων, κάτι που κατά τη γνώμη της δεν θα χρειαζόταν ούτως ή άλλως.
Κατά τη γνώμη της, εξωγενείς παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο ενός Brexit, αλλά και πιθανών αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία από την εν εξελίξει αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου της Κίνας προς μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση, αντί να εδράζεται κυρίως στις εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης