Τελευταία Νέα
Διεθνή

Azevedo (ΠΟΕ): Οι νέες εμπορικές συμφωνίες για τη Βρετανία μετά από ένα Brexit θα είναι αρνητικές

Azevedo (ΠΟΕ): Οι νέες εμπορικές συμφωνίες για τη Βρετανία μετά από ένα Brexit θα είναι αρνητικές
Η Βρετανία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε., με τα άλλα κράτη-μέλη του ΠΟΕ και με τις χώρες που η Ε.Ε. έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου
Εάν επιλέξει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η Βρετανία δεν θα έχει κανέναν τρόπο να ξεφύγει από μία μακρά σειρά εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες πιθανότατα θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Roberto Azevedo, στο CNBC.
«Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα προκύψουν, εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε.
Οπότε η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε.
Και με τα άλλα κράτη-μέλη του ΠΟΕ.
Και με τις χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», επεσήμανε ο κ. Azevedo στο CNBC την Τρίτη 21 Ιουνίου.
«Οπότε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμβούν και υπάρχουν πολλά σενάρια και τα περισσότερα από αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο ευνοϊκούς όρους για το εμπόριο και, συνεπώς, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία».
Το εμπόριο υπήρξε ένα από τα καυτά θέματα στο πλαίσιο των συζητήσεων για το δημοψήφισμα, με το στρατόπεδο του «Μένουμε» να υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι μία ψήφος για έξοδο της χώρας από την Ένωση θα βλάψει το εμπόριο και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία του «Φεύγουμε» υποστηρίζει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να «πάρει πίσω τον έλεγχο», το οποίο θα επιτρέψει να έχει η χώρα μια ανεξάρτητη φωνή στο πλαίσιο του ΠΟΕ και να αποκτήσει δύναμη ώστε να πετύχει τις δικές της συμφωνίες.
Όμως, ο Azevedo είπε ότι ο κόσμος των διαπραγματεύσεων δεν είναι τόσο απλός όσο φαίνεται.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος του ΠΟΕ.
Δεσμεύεται από τους κανόνες του ΠΟΕ και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να επιλέγει με ποίους έχει εμπορικές συναλλαγές και σε ποιο επίπεδο.
Οι δασμοί θα πρέπει να ρυθμιστούν, αυτό συνεπάγεται μια πολυμερή διαπραγμάτευση».
«Κανένα μέλος του ΠΟΕ δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις, ποιοι είναι οι δασμοί που θα ισχύουν μεταξύ του ιδίου και των άλλων μελών.
Οπότε πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξεφύγει κανείς από αυτό.
Είναι τόσο απλό».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου και έχει κάνει διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου επί πολλά χρόνια.
Σε περίπτωση ενός Brexit, θα χρειαστεί «κάποιος χρόνος» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Ε.Ε., δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ.
Οι επίσημες δημοσκοπήσεις ακόμη δεν έχουν δείξει κάποιο σαφή νικητή για το δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης