Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το Brexit μοιάζει πλέον απίθανο, αλλά θα πρέπει οι επενδυτές να εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις;

CNBC: Το Brexit μοιάζει πλέον απίθανο, αλλά θα πρέπει οι επενδυτές να εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις;
Στα δημοψηφίσματα αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ταλάντευση υπέρ του status quo
Στις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή ή την έξοδο από την Ε.Ε., οι επενδυτές ποντάρουν με βάση τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η εκστρατεία του «Φεύγουμε» χάνει ταχύτητα.
Αλλά θα πρέπει οι επενδυτές να αποδεχτούν τόσο εύκολα και γρήγορα τα δεδομένα;
Έπειτα από μία σειρά δημοσκοπήσεων στις αρχές της περασμένης εβδομάδας που έδειχναν ότι η εκστρατεία του «Φεύγουμε» είχε κερδίσει τους πολίτες, νέες δημοσκοπήσεις από τις Survation, YouGov και BMG που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες έδειξαν μια επιστροφή της τάσης προς την πλευρά του «Μένουμε».
Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων των Financial Times (η οποία παρακολουθεί την κοινή γνώμη από το 2010 και δείχνει μια προσαρμοσμένη μέση τιμή των πιο πρόσφατων στοιχείων από δημοσκοπήσεις) δείχνει και τα δύο στρατόπεδα να βρίσκονται στο 44%.
Αυτά τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές, με τη στερλίνα να πραγματοποιεί ένα τρελό ράλι έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην εταιρεία στοιχημάτων σε spreads IG, Chris Weston, δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν αυξήσει το αίσθημα κινδύνου των επενδυτών», αλλά προειδοποίησε ότι οι αγορές ήταν ακόμη εύθραυστες και θα μπορούσε εύκολα να γυρίσουν αρνητικές.
«Το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής τα έχει πάει καλά στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες.
Οι πιθανότητες για μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. υποχώρησαν στο 30%, αλλά αναμένονται τουλάχιστον 5 δημοσκοπήσεις ακόμη», τονίζει σε σημείωμά του που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουνίου.
«Προς το παρόν, πάντως, η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει αυξηθεί, με κέρδη 1,3% για τη στερλίνα έναντι του γιεν, με σημαντικά κέρδη για τον S&P και το πετρέλαιο και υποχώρηση του χρυσού».
«Στα δημοψηφίσματα, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ταλάντευση υπέρ του status quo», σημειώνει στο CNBC ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenberg Quinlan Rosner, James Morris.
«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξαν δύο ή τρεις δημοσκοπήσεις που έδειξαν μια επιστροφή των ψηφοφόρων υπέρ του "Μένουμε"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης