Τελευταία Νέα
Διεθνή

Newsweek: Μετά το Brexit το Frexit; - Έρευνα του Edinburgh University δείχνει...Γαλλία

tags :
Newsweek: Μετά το Brexit το Frexit; - Έρευνα του Edinburgh University δείχνει...Γαλλία
Mια νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλές απειλές στην ΕΕ... το Frexit, Swexit, Gerxit και Spexit στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Το Brexit το οποίο προήλθε από το Grexit, ήταν αποτέλεσμα ζυμώσεων στην Βρετανική κοινωνία που ήθελε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι βρετανοί αν θέλουν να παραμείνουν ή να φύγουν από την ΕΕ.
Το δημοψήφισμα είναι γεγονός στις 23 Ιουνίου προσέρχονται σε μια κρίσιμη κάλπη οι βρετανοί.
Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka έμμεσα έχει προειδοποιήσει για Czexit αλλά και για δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλές απειλές το Frexit, Swexit, Gerxit και Spexit στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου - που επικαλείται το Newsweek δείχνει ότι το 53% των Γάλλων επιθυμεί να διεξάγει την δική του ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ ενώ στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία περισσότεροι άνθρωποι είναι οπαδοί ενός δημοψηφίσματος.
Η Marine Le Pen, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, επιθυμεί η Γαλλία να διεξάγει ένα δημοψήφισμα στην ΕΕ, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική.
Η έρευνα αναφέρει ότι η έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος στη Γερμανία και την Ισπανία, πιθανότατα θα κατέληγε σε «μια σταθερή επιβεβαίωση της προσήλωσης στην ΕΕ»
Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη Γαλλία και τη Σουηδία, λιγότερο από το 50% των πολιτών θα ψήφιζαν για να παραμείνουν στην ΕΕ.
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι η επιθυμία για ένα δημοψήφισμα σε μια χώρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πλειοψηφία είναι ευρωσκεπτικιστές.
Οι «ευρωσκεπτικιστές που πιστεύουν ότι ένα δημοψήφισμα θα τους οδηγούσε σε ήττα δεν είναι τόσο ένθερμοι οπαδοί του δημοψηφίσματος, αναφέρει η έκθεση.
Αντίθετα, σε χώρες όπου υπάρχει ένας αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός, εκείνοι που είναι περισσότερο θετικοί στην παραμονή στην ΕΕ μπορεί να θέλουν ένα δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσουν και επίσημα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της συνεχιζόμενης συμμετοχής της Βρετανίας στην «ενιαία αγορά», αν εγκαταλείψει την Ευρώπη.
 Μόνο το 25% των Γάλλων ερωτηθέντων πίστευαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει μέρος του μπλοκ των συναλλαγών και πολλοί Σουηδοί παραμένουν αναποφάσιστοι, αλλά σχεδόν το 50% των Γερμανών δεν θέλουν η Βρετανία να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά αν αποχωρήσει από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης